Da političari drže riječ imali bismo autoput, Lazović bi napustio Vladu, KAP ne bi bio u stečaju

2013. je obilovala prijetnjama, obećanjima i najavama reformi
81 pregleda 12 komentar(a)
Ažurirano: 03.01.2014. 18:28h

Da su predsjednik i članovi Vlade bili dosljedni onome što su govorili tokom prošle godine, između ostalog, porez na dodatu vrijednost (PDV) bi i dalje iznosio 17 umjesto 19 odsto ili bi bilo ostavki, a Kombinat aluminijuma Podgorica (KAP) ne bi bio u stečaju.

Nezaposlenost bi bila gotovo iskorijenjena umjesto što je povećana za 13,5 odsto u odnosu na 2012, autoput bi počeo da se gradi od kraja prošle godine, ali su najave često korigovane u korist prolongiranja posla.

I 2013. je obilovala prijetnjama, obećanjima i najavama reformi. Početak te godine obilježila je izjava vicepremijera Vujice Lazovića da će razmisliti o napuštanju Vlade ako se poveća PDV.

"Generalno nijesam za tu mjeru i ozbiljno ću razmisliti da li da budem u izvršnoj vlasti koja se odluči na takav potez, jer bi u konačnom glavni teret pao na sve potrošače - građane Crne Gore", kazao je tada Lazović.

Vujica Lazović

Potom je on bio prvi iz Vlade koji je tu mjeru za punjenje državnog budžeta najavio izvjesnom, a ništa od napuštanja fotelje.

"Strah me je da će do povećanja PDV-a morati da dođe", rekao je Lazović, objašnjavajući da je to uslov da bi dobili kredit od Svjetske banke i da se predomislio kada je vidio analizu koja pokazuje da će to izazvati neznatan uticaj na cijene.

Od kategoričnog odbijanja i da izgovori da nekadašnji aluminijumski gigant KAP može završiti u stečaju ili bankrotu, gdje je sada, ministar ekonomije Vladimir Kavarić je tek sredinom 2013. priznao neminovnost.

"Niste rekli kako biste obezbijedili sirovine i električnu energiju. To su sve stvari koje ste propustili da kažete ne kao opozicioni poslanik, već kao poslanik stranke koja 15 godina vodi ekonomsku politiku vlade. Pobogu čovječe, znate li što znači reorganizacija kroz stečaj. Ako se uspješno sprovede, CEAC i EN plus grupa će opet biti vlasnici KAP-a. Ajde me demantujte, ako nisam u pravu", rekao je Kavarić u martu prošle godine prilikom rasprave sa poslanikom SDP-a Damirom Šehovićem.

Vladimir Kavarić

Šehović je tvrdio da se lošeg partnera iz KAP-a najbezbolnije mogu stečajem osloboditi te da će time KAP osloboditi i dugova, za koje nije utvrđeno jesu li stvarni.

Ministarstvo finansija je 14. juna podnijelo zahtjev za pokretanje stečajnog postupka u KAP-u zbog duga državi od 24,4 miliona, koliko je plaćen jedan od kredita kompanije.

Krađa struje za Kombinat iz evropskog sistema, koja je iz Energetske zajednice nazvana hajdučijom, za premijera Đukanovića je bila samo nešto što treba da se plati

Nakon toga, Rusi nijesu htjeli da učestvuju u plaćanju struje kradene iz evropske interkonekcije za rad KAP-a i Vlada je po hitnom postupku odlučila da je potreban stečaj, koji je do tada bio neželjena opcija. Do sredine juna Đukanović je odbijao stečaj.

"Ulazi se u proces raščišćavanja firme i njenih dugova. I u slučaju reorganizacije i u slučaju bankrota pokušaćemo da sačuvamo proizvodnju… Politička i moralna obaveza države odnosiće se samo na radnička prava", rekao je Kavarić sredinom 2013.

Krađa struje za Kombinat iz evropskog sistema, koja je iz Energetske zajednice nazvana hajdučijom, za premijera Đukanovića je bila samo nešto što treba da se plati. Dio tih računa je i plaćen iz državnog budžeta sa oko tri miliona.

"Formalno nema potpisanog ugovora, ali život se odvija i mimo ugovora", rekao je Đukanović u februaru, odgovarajući na to što između KAP-a i Elektroprivrede nema ugovora o isporuci struje. KAP je uz prećutnu saglasnost Vlade od 22. februara do kraja maja krao energiju iz evropske interkonekcije uz tehničku pomoć državnog Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES).

Milo Đukanović

"Nadamo se da će uskoro doći i do ugovora koji će formalno pravno regulisati ono što se u međuvremenu događalo", kazao je Đukanović, dodajući da ekonomisti kažu da nema neplaćenog ručka, pa ni neplaćene struje. Ugovora nije bilo, a dio krađe je već plaćen novcem građana.

Sa crnogorske strane za krađu niko nije odgovarao. Hapšen je samo finansijski direktor KAP-a Dmitrij Potrubač i sumnjičio se za tešku krađu na štetu CGES-a, ali je ljetos pušten uz jemstvo od 100.000 eura.

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović je tokom 2013. najviše zamjerao dijelu medija kako izvještavaju o njegovom radu, a dužan nije ostao ni poljoprivrednicima koji su ga kritikovali.

"Pred nama je težak put, na kojem neće svi poljoprivredni proizvođači uspjeti da se održe. Ipak, ne možemo stalno pomagati one koji propadaju ili imaju probleme, a ignorisati one koji su dobri i uspješni u poslu", rekao je Ivanović nakon što je skresao subvencije.

Petar Ivanović

Više puta je naglašavao poljoprivrednicima da moraju više da rade i da se "manu priče".

"Moja osnovna poruka poljoprivrednicima je manje prosipajte i više radite, smanjujte troškove i počnite da plaćate porez", poručivao je Ivanović, savjetujući ih da češće peru ruke prilikom muže.

Krivokapić je na izjave premijera i Ivanovića o novim radnim mjestima u poljoprivredi odgovorio “da je tačno da je realan rast 1.000 radnih mjesta, bili bi najbrža rastuća poljoprivreda na svijetu”

Prema njegovim izjavama, u oktobru je u poljoprivredi bilo 450 novih radnih mjesta, a dva mjeseca kasnije taj broj je bio 1.080.

Zavod za zapošljavanje je saopštio krajem prošle godine da je u Crnoj Gori registrovano 34.700 nezaposlenih, što je 13,5 odsto više u odnosu na isti period 2012. Đukanović je nedavno ponovio da Vlada ne odustaje od plana da zaposli 40.000 ljudi, a kada je sedmi put preuzeo čelo vlade obećao je pad nezaposlenosti.

"Vlada ima mandat od četiri godine, navršila se tek četvrtina mandata", odgovorio je Đukanović na pitanje gdje je tih 40.000 obećanih radnih mjesta.

Predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić je na izjave premijera i Ivanovića o novim radnim mjestima u poljoprivredi odgovorio “da je tačno da je realan rast 1.000 radnih mjesta, bili bi najbrža rastuća poljoprivreda na svijetu”.

Ivanović je nakon toga precizirao gdje je tih 1.080 mjesta, ali nije saopštio koliko je prethodno izgubljeno radnih mjesta, posebno u preduzećima u stečaju.

Kinezi demantovali Đukanovića

Premijer Đukanović je početak gradnje autoputa Bar - Boljare i u 2013. najavljivao nekoliko puta. Nedavno je to najavio za 25. februar, ali budući partner iz Kine ga je demantovao.

Radovi na prioritetnoj dionici autoputa od Podgorice do Mateševa, rekao je premijer u martu, "u optimističnoj varijanti počeće u drugoj polovini 2013. godine.

Resorni ministar Ivan Brajović rekao je da očekuju da će kineski partneri odgovoriti na njihov ugovor i zahtjeve tokom praznika i da će oko 10. januara početi da pregovaraju do konačnog potpisivanja ugovora

Predstavnik kineske kompanije za telekomunikacije i infrastrukturu (CCCC) Song Debin je rekao je da ne može da kaže “da li su dobra predviđanja premijerova da će krajem februara biti potpisani svi ugovori”.

Iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva saopšteno je 30. decembra da su kineskim partnerima predali ugovor o izradi glavnog projekta o izgradnji, nabavci i ugradnji opreme za autoput Bar-Boljari, odnosno dionice Smokovac – Ulač – Mateševo.

Resorni ministar Ivan Brajović rekao je da očekuju da će kineski partneri odgovoriti na njihov ugovor i zahtjeve tokom praznika i da će oko 10. januara početi da pregovaraju do konačnog potpisivanja ugovora.

Rebalans - “biće - neće”

Ministar finansija Radoje Žugić ostaće upamćen i po tome što je pola godine proveo u najavama biće rebalansa budžeta za 2013. godinu, možda i neće, pa nije potreban. Prvobitno je najavljivao i dva rebalansa. U julu je predložio izmjene budžeta, 1. avgusta ih je povukao iz skupštinske procedure jer nije imao podršku SDP-a i opozicije.

“Optimista sam i mislim da ćemo naći mjeru kompromisa da bi se prihvatio rebalans budžeta”, rekao je Žugić u julu, a Đukanović je više puta izjavio da neće odustati od predloga rebalansa jer je najbolje rješenje.

Većina u Skupštini nije htjela da se poravna dug Elektroprivrede i KAP-a od 61 milion eura na štetu državnog budžeta, nakon čega je Vlada prinuđena da odustane od predloga.

Ministar je zatim najavio rebalans tokom septembra, a potom pričao o “tehničkom”. Od novembra je govorio da on zapravo nije potreban, navodeći da je ostvaren vanredni prihod od oko 100 miliona eura kojim pokrivaju trošak povlačenja državnih garancija za kredite KAP-a.

Galerija

Bonus video: