Brajović: Naredne godine država će se za autoput zadužiti 100 miliona eura

On nije mogao da kaže kolika će biti prva rata države za izgradnju autoputa nakon četri godine gradnje i godinu grejs perioda
53 pregleda 9 komentar(a)
Ivan brajović, Foto: Boris Pejović
Ivan brajović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 30.12.2013. 16:19h

Ministarstvo saobraćaja predalo je danas kinieskim partnerima ugovor o izradi glavnog projekta za prioritenu dionicu autoputa Smokovac Mateševo.

Ministara saobraćaja Ivan Brajović kazao je da očekuje da će Kinezi na njihove zahteve odgovoriti već tokom praznika.

“Ja se nadam da ćemo već oko 10 početi da pregovaramo do potpisivanja konačnog ugovora. Istovremno se radi na finansijskom sporazumu i kolege iz Ministarstva finansijasu već počeli razgovore sa Exim bankom. Isto tako priprema se Zakon o autoputu i sve će se to zajedno naći pred poslanicima i mislim da je to najtransparentniji način da se ta stvar završi do kraja na kvalitetan način”, kazao je Brajović na konferenciji za novinare na kojoj je sumirao učinjeno u ovoj i planirano za narednu godinu.

On je prilično uopteno odgvorio na pitanje novinara koji je tražio stav na ocejen NVO Forum 2010 o tome da se sve radi netransaprentno i nezkonito, da se od javnosti kriju bitne infromacije i da bi ovaj projketa Crnu Goru mogao dosvesti u poziciju dužničkog ropstva.

“Kolege iz Foruma 2010 nisu u pravu.Sebe smatram odgovornim kao i vladu u kojoj sam. Neće se domah povući 800 miliona, Znamo i mi po prootoku saobraćaja da neće odmah biti dobar povrat od putarine. Za četiri godine će se izgraditi i ostaće još godina za naplatu putarine, takvi projekti se ne grade uvijek sa računicom da e odamh biti isplativi. Daleko je to od dužničkog ropstva. Dinamikom zahvata tih sredstava nećemo dosveti Crnu Goru u dužničko ropstvo”, kazao je Brajović

On nije mogao da kaže kolika će biti prva rata države za izgradnju autoputa nakon četri godine gradnje i godinu grejs perioda. Ipak već je izvjesno koliko će nas koštati u godini koja je na pragu.

“U našem budžetu je projektovano da se naredne godine Crna Gora može zadužiti 100 miliona eura, što znači da se računa da će tih 100 miliona biti potrošeno naredne godine. Kasnije će se ugovorom sa kinezima razraditi dinamika otplate”, kazao je Brajović , kasnije će se razraditi ugovorom i Exim.

Kao najvažnije projekte završene u ovoj godini ministar je pomenuo Most Port Milena, rekonstruisane raskrsnice Cetinje i Lipci, rekonstruisanu dionicu puta Ulcinj Sukobin, rekonstruisane tunele i kosine.

Bonus video: