Azerbejdžanci hoće Institut i Brodogradilište

Vilson sada nije mogao saopštiti ko će im se pridružiti u tenderima za hercegnovske kompanije
72 pregleda 17 komentar(a)
Institut "Dr Simo Milošević" Igalo, Foto: Slavica Kosić
Institut "Dr Simo Milošević" Igalo, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 28.12.2013. 07:49h

Azerbejdžanska kompanija Azmont Investments, koja gradi rizort u Kumboru kod Herceg Novog, sa inostranim partnerima će dostaviti ponudu za kupovinu Instituta „Dr Simo Milošević“ u Igalu i Brodogradilišta u Bijeloj, najavio je u intervjuu „Vijestima“ direktor Azmonta Džejms Vilson.

On je izjavio i da traže pogodan ski centar koji bi preuzeli i modernizovali.

Vilson sada nije mogao saopštiti koje kompanije će im se pridružiti u tim tenderima, koje je Vlada najavila za početak iduće godine.

Prema ugovoru, Azmont, iza kojeg stoji naftna kompanija Azerbejdžana - SOCAR, gradi stambeno-turistički kompleks na obali mora.

Na pitanje u kojoj fazi je izgradnja rizorta u Kumboru, Vilson kaže da su tokom prethodna tri mjeseca srušili 95 objekata bivše kasarne, uključujući i podzemne bunkere, uklonili toksični otpad poput azbesta i zagađenog zemljišta. On tvrdi da je nakon tih radova “po evropskim mjerilima tlo 100 odsto čisto” te da su pripremne radnje time završene.

Taj dio radova, kako je kazao, odradili su ugovorni partneri Azmonta, firme Alec Dubai, Genex i Benex.

Očekuju do kraju januara sve dozvole: Radovi u Kumboru

„Već smo otvorili i dizajn centar za sve arhitekte i inženjere, pa će se taj posao obaviti u Herceg Novom. Svi srušeni objekti su reciklirani na način da je moguća prenamjena svih zdrobljenih materijala, čime se smanjuje i emisija ugljendioksida“, rekao je Vilson.

On je istakao da naredna faza građevinskih radova počinje odmah nakon praznika, i to velikim zemljanim radovima i pripremom za svu infrastrukturu.

“Malo smo kasnili sa istraživanjem geotehničkog tla i mora, kako bismo izvođačima omogućili čišćenje i ugradnju temelja. Očekujemo da se prvi betonski temelj izlije već u februaru“, naveo je Vilson.

Lokacija na kojoj se radilo, prema njegovim riječima, izgleda drugačije nego ranije, očišćena je i spremna za veće građevinske radove. On se pohvalio da sada raspolažu najboljom lokacijom u Crnoj Gori.

Vilson očekuje da će Vlada do kraja januara završiti procedure za sve potrebne dozvole, kako bi počela sveobuhvatna gradnja.

„U januaru ćemo raspisati značajne tendere, ukljućujući i onaj za obezbjeđenje betona, pa ćemo minimalizovati broj kamiona na putu. Planiramo da na licu mjesta proizvodimo količinu cementa ekvivalentnu količini 15.000 mješalica“, precizirao je Vilson.

Na pitanje koliko je radnika trenutno angažovano na gradilištu, prvi čovjek Azmonta kaže da radi 100 građevinaca, 24 radnika obezbjeđenja dok je 55 zaposleno u upravi kompanije.

„Poslije praznika, broj će rasti a na vrhuncu radova biće angažovano 6.000 radnika“, dodao je Vilson.

Sva pažnja investitora, kako je kazao, sada je na izgradnji u Kumboru, koji je, kako je kazao, najveći turistički projekat u Evropi, pod nazivom Portonovi @ Kumbor.

„Fokusirani smo i na obuku i osposobljavanje naših zaposlenih i trenutno je više njih u inostranstvu kako bi se upoznali i razumjeli trendove razvoja u svijetu. Do sada su naši zaposleni u Crnoj Gori posjetili Karibe, London i Dubai“, naveo je Vilson.

„U svijetu koji se ubrzano kreće iz recesije do rasta, za Azmont je važno da bude prvi novi projekat na tržištu, kako bi stekli konkurentsku prednost, čim se vrati potrošačka moć potrošača“, dodao je on.

Januar naredne godine je, prema njegovim riječima, mjesec konsolidacije za timove Azmonta i partnera - britanske kompanije Triangle.

„Tokom naredne tri godine radićemo 24 sata tokom svih sedam dana u sedmici, 365 dana u godini kako bismo izgradili najodrživiji rizort u Evropi, koji će graditi Crnogorci i kojim će upravljati Crnogorci“, poručio je Vilson.

Januar naredne godine je, prema riječima Vilsona, mjesec konsolidacije za timove Azmonta i partnera - britanske kompanije Triangle

Vlasnik Azmonta je azerbejdžanska državna naftna kompanija SOCAR, koja i finansira projekat u Kumboru. Partner SOCAR-a u tom poslu je Kerzner International Holdings Limited, međunarodni preduzetnik i operater rizorta, kazina i luksuznih hotela.

Zadovoljni partnerskim odnosom vlasti i opozicije

Govoreći o saradnji sa lokalnom upravom i državnim institucijama, u vezi priprema za gradnju i eventualnih biznis barijera, Vilson navodi da su u Azmontu veoma zadovoljni „partnerskim pristupom“ Opštine Herceg Novi, Vlade, ali i opozicionih partija koji su dali podsticaj za brzi početak realizacije projekta u Kumboru.

„Zadovoljni smo i ohrabreni iskrenom dobrodošlicom na koju smo naišli u svim segmentima crnogorskog društva. Crna Gora ima sličan tempo razvoja kao Dubai i Kejp Taun koji su postali glavni turistički centri. Za naše međunarodne timove direktora i investitora, Crna Gora je sigurno mjesto za ulaganje“, dodao je Vilson. On je istakao da bez takve podrške društva ne bi uspjeli da naprave to što su uradili tokom prethodnih devet mjeseci.

“Za to bi nam u nekoj drugoj evropskoj državi za projekat ove veličine trebalo dvije godine. Spremni smo da nastavimo i u 2014. imaćemo vidljive efekte na projektu Portonovi“, rekao je Vilson.

Programi za obuku u januaru

Vilson je najavio da će logistički tim Centra za obuku, koji je Azmont otvorio u Bijelom Polju kako bi obučavao zainteresovane građane za građevinske i druge poslove, uskoro izraditi trening programe. On je kazao da će polaznici prvo biti obučavani u segmentu zdravlja i bezbjednosti, a potom i za specifične vještine, te očekuje da će kroz centar u naredne 2-3 godine proći 3.000 građana. Međunarodni menadžer za obuku u Bijelom Polju, prema njegovim riječima, dolazi sredinom januara.

Bonus video: