Amandman o naplati poreskog duga EPCG sastavni dio budžeta

Umjesto da se 53 ili 54 miliona eura izbrišu kao gumicom tako što bi se prebili sa dugom za struju KAP-a, naplatiće se kompletan iznos
59 pregleda 1 komentar(a)
Damir Šehović, Odbor za ekonomiju, Foto: Vijesti
Damir Šehović, Odbor za ekonomiju, Foto: Vijesti
Ažurirano: 27.12.2013. 20:48h

Amandman poslanika Socijaldemokratske partije (SDP), Damira Šehovića o naplati poreskog duga Elektroprivrede (EPCG) u iznosu od 50 miliona EUR postao je sastavni dio Predloga budžeta za narednu godinu.

Šehović je na sjednici Odbora za ekonomiju, finasije i budžet na kojoj je razmatrano preko 60 amandmana koji su podnijeti na Predlog zakona o budžetu, kazao da će na taj način država naplatiti desetak miliona eura koje će iskoristiti za izmirivanje duga države i javnog sektora prema EPCG, a ostali dio od 45 miliona eura konverzijom tog duga u akcijski kapital države u samoj EPCG.

"Rebalansom budžeta bilo je predviđeno da se kompletan poreski dug EPCG prebije sa neplaćenim računima za struju Kombinata aluminijuma (KAP). Tada rebalans nije prošao, čime smo uspjeli da državi sačuvamo 61 milion eura", rekao je Šehović.

Prema njegovim riječima, umjesto da se 53 ili 54 miliona eura izbrišu kao gumicom tako što bi se prebili sa dugom za struju KAP-a, naplatiće se kompletan iznos.

"Ovo je važna poruka da se porezi u Crnoj Gori moraju plaćati, a taj teret ne pada na građane Crne Gore i da se najkasnije do kraja prvog kvartala naredne godine riješi ovaj problem", rekao je Šehović.

Generalni direktor Direktorata za budžet u Ministarstvu finansija, Nikola Vukićević saopštio da je Ministarstvo prihvatilo amandman.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Zoran Jelić smatra da je amandman prihvatljiv, jer je bitno voditi računa o dugovima koji određeni subjekti imaju prema EPCG, pored naplate tog duga.

"Moraju se plaćati obaveze prema državi, a isto tako taj investitor ima sigurnost u Crnoj Gori. Dobro je da prekinemo sa lošom praksom da ono što je državno da se ne treba plaćati", poručio je Jelić.

Poslanik Demokratskog fronta (DF), Milutin Đukanović, rekao je da od 45 miliona eura suštinski EPCG se oslobađa da plati 45 miliona eura, jer se to kao prevodi u akcije.

"Moraju se plaćati obaveze prema državi, a isto tako taj investitor ima sigurnost u Crnoj Gori. Dobro je da prekinemo sa lošom praksom da ono što je državno da se ne treba plaćati", poručio je Jelić

Poslanik DF-a, Nebojša Medojević je naveo da je kao poslanik hendikepiran jer nije znao za takav »dil« koji se radi iza leđa drugih poslanika.

"Glavni problem budžeta je nedostatak keša, a prihvatate da kupujete akcije EPCG. Kako možete ovako krupne stvari da rješavate unutar partija?", pitao je Medojević.

Šehović je kazao da se ne politizuju stvari.

"Slažem se da je ovo trebalo da bude predloženo u budžetu, ali nije. Bio je predlog da se taj dug za struju prebije sa 50 miliona eura duga državi za porez i doprinose i mogli smo da kažemo u redu i da država od toga dobije nula ili ovakav amandman. Je li bolje nula ili deset miliona eura? Mislim ovo drugo", rekao je Šehović.

Šehović je naveo da je budžetom opredijeljeno još četiri miliona EUR za Kombinat koji bi trebalo da funkcioniše do aprila.

"To je preveliki iznos jer smatram da se situacija u KAP-u mora riještiti do kraja februara najkasnije. Zato predlažem da se 1,2 miliona eura preusmjeri po 600 hiljada na liječenje građana van Crne Gore i za nabavku skupocjenih ljekova", precizirao je Šehović.

Vukićević je naveo da se ne može prihvatiti amandman, jer je već data procjena od resornog Ministarstva koja prati situaciju u KAP-u da bi se ta proizvodnja mogla održati.

"Nadamo se da će to da bude u februaru, možda u martu, ako ta sredstva ne budu potrošena, ostaće u budžetu", dodao je Vukićević.

Amandmani poslanika DPS-a dobili su saglasnost predlagača, kojim se traži da se za Opštinu Petnjica izdvoji 50 hiljada eura da bi se krenulo u realizaciju projekata i isto toliko novca da se od kapitalnog budžeta od Ministarstva održivog razvoja i turizma smanji za 50 hiljada i usmjeri za izgradnju neurološke klinike.

"Amandman u vezi Fonda za profesionalnu rehabilitaciju kojim se predlaže da se kod rezerve smanje budžetska sredstva za 1,5 miliona i Zavoda za zapošljavanje (ZZZ) za 500 hiljada eura i da se to obezbijedi primjena Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji", naveo je poslanik DPS-a, Zoran Jelić.

Prošao je i njihov amandman kojim se omogućava postupak naplate poreskih potraživanja imovinom poreskog obveznika.

Amandmani poslanika DPS-a dobili su saglasnost predlagača, kojim se traži da se za Opštinu Petnjica izdvoji 50 hiljada eura da bi se krenulo u realizaciju projekata

"Definisano je da se Vlada može zadužiti do 240 miliona EUR, mi predlažemo da to zaduženje može ići samo kroz saglasnost Skupštine", rekao je Bojanić.

Vukićević je naveo da bi dodavanje te odredbe dovelo do problema dnevne likvidnosti. Nije efikasno da se za sve traži saglasnost Skupštine.

Poslanik DF-a, Branka Bošnjak kazala je da preuzimanje duga Montenegro Airlines-a od 3,7 miliona eura znači novu državnu pomoć za tu državnu kompaniju.

Javnom servisu RTCG preusmjeriće se 7,7 miliona eura. Vlada planira da preuzme i dodatnih 2,4 miliona po osnovu duga RTCG.

"Kako nekome ko loše radi stalno plaćamo dugove?", pitala je Bošnjak.

Javnom servisu RTCG preusmjeriće se 7,7 miliona eura. Vlada planira da preuzme i dodatnih 2,4 miliona po osnovu duga RTCG

"Taj avion ne treba platiti odjednom, plaća se u više godina i svake godine Vlada izdvaja ta sredstva, do iznosa od 14 miliona eura. Što se tiče RTCG-a, ono nije privredno društvo, osnovala ga je ova Skupština i dužna je da obezbijedi njegovo funkcionisanje", naveo je Vukićević.

Ti amandmani nijesu dobili potrebnu većinu Odbora.

Bonus video: