Ivanović: Ugovori o zakupu zemljišta prije proljećne sadnje

Ministarstvo je raspisalo tender za zakup zemljišta na tri lokacije, koje godinama nije obrađivano
1 komentar(a)
Petar Ivanović, Foto: Vesko BELOJEVIĆ
Petar Ivanović, Foto: Vesko BELOJEVIĆ
Ažurirano: 27.12.2013. 13:09h

Ugovori o zakupu zemljišta na Grahovu, Kapinom polju i u blizini Šaskog jezera trebalo bi da budu zaključeni u narednih nekoliko sedmica, odnosno prije početka proljećne sadnje, najavio je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Petar Ivanović."Relativno brzo, u par sedmica biće potpisani ugovori o zakupu tog zemljišta. To će biti prije nego što dođe do proljećne sadnje, kako bi se zemljište koje nije u funkciji iskoristilo", rekao je Ivanović na konferenciji za novinare. Ministarstvo je, kako tvrdi, na dobrom putu da riješi probleme nastale u toku realizacije projekta, a koji se odnosi na obavljanje novih snimanja na terenu za potrebe pravljenja parcela. "Ubijeđen sam da ćemo posao završiti i ugovore potpisati", poručio je Ivanović.Ministarstvo je raspisalo tender za zakup zemljišta na tri lokacije, koje godinama nije obrađivano. Pokretanjem procedure zakupa stvoreni su uslovi da se pokrene proces proizvodnje, zapošljavanja ljudi, smanjenja troškova, kao i da se stvori niz multiplikovanih efekata u kojima mogu da učestvuju svi koji žele da rade.

Paketi za kredit iz Emirata Kada je riječ o realizaciji 50 miliona eura vrijednog kredita koji je Abu Dabi fond za razvoj odobrio Crnoj Gori, Ivanović je saopštio da je prije par dana završeno pet fizibiliti studija."Sada pokušavamo da pravimo pakete, jer Abu Dabi fond odlučuje da li će podržati konkretan projekat. Od pet ponuđenih projekata, jedan je potpuno nov i radi se o takozvanoj greenfield investiciji", rekao je Ivanović.On je dodao da u Ministarstvu pokušavaju da mobilišu još pet projekata koji bi u saradnji sa poljoprivrednicima bili realizovani do kraja januara. "Pravimo te pakete kako bi predstavnici Abu Dabi fonda što prije došli da se upoznaju sa kandidovanim projektima", kazao je Ivanović.Kredit Abu dabi fonda za razvoj namijenjen je većim poljoprivrednim proizvođačima koji treba da dostave fizibiliti studije i planove kako bi se ušlo u proceduru povlačenja sredstava. Kredit je odobren pod uslovima koji podrazumijevaju tri godine grejs perioda, 15 godina rok otpate i tri odsto kamate. Ivanović je saopštio da je kredit Abu Dabi fonda bio jedan od dopunskih izvora finansiranja poljoprivrednika. Pregovori sa Fondom su, kako je podsjetio, počeli krajem januara i završeni su nakon pola godine, kada su sredstva opredijeljana Crnoj Gori. "Kada smo vidjeli da nema spremnih projekata, potrudili smo se da pomognemo onima koji su kandidovali veće projekte", naveo je Ivanović.

Obećava hiljadu radnih mjestaOn je najavio da će Ministarstvo u narednoj godini biti angažovano na stvaranju uslova za otvaranje hiljadu novih radnih mjesta u sektoru poljoprivrede, koji je ove godine zaposlio 1,08 hiljada ljudi."Za Ministarstvo će ostati izazov da i u narednoj godini stvorimo uslove za zapošljavanje novih hiljadu ljudi. Nadam se da će se tada na taj uspjeh gledati sa manje podsmjeha", rekao je Ivanović.On je dodao da su predstavnici različitih političkih partija posljednjih dana komentarisali rezultate koji su ostvareni u oblasti poljoprivrede, kao i da se predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić u to pitanje "površinski udubio"."Priznajem da je Krivokapić bio u pravu, jer u poljoprivredi ove godine nije zaposleno hiljadu ljudi, već 80 više od te cifre", saopštio je Ivanović i dodao da su za to zaslužni poljoprivrednici i preduzetnici. On je podsjetio i na podatke Monstata, prema kojima je 2011. godine djelatnost poljoprivrede obavljalo 2,08 hiljada od ukupno 163 hiljade zaposlenih ili 1,27 odsto. Prema popisu poljoprivrede iz 2010. godine, koje je takođe obavio Monstat, na porodičnim gazdinstvima se ostvaruje 46,47 hiljada godišnjih jedinica rada, koje su ekvivalent jednom zaposlenom. "To znači da bi broj stvarno zaposlenih u poljoprivredi bilo 30 odsto, a ne samo 1,27 odsto. Možemo zaključiti da u poljoprivredi u Crne Gore ne radi samo 2,08 hiljada zaposlenih", naveo je Ivanović.

Visoko učešće poljoprivrede u BDPOn je kazao i da je učešće poljoprivrede, bez lovstva i šumarstva, u bruto domaćem proizvodu (BDP), prema podacima Monstata iz 2011. godine, bilo iznad sedam odsto, što je veoma visok nivo."Ako se uporedimo sa EU, crnogorska poljoprivreda ima nekoliko puta manje zaposlenih od evropskog prosjeka, a poljoprivrednici istovremeno stvaraju nekoliko puta više od prosjeka EU. Kada bi sve to bilo tačno, onda bi jedan zaposleni u poljoprivredi stvarao 111,5 hiljada eura nove vrijednosti", rekao je Ivanović.On je podsjetio da je projekat Institucionalno jačanje i razvoj poljoprivrede Crne Gore – MIDAS, koji podrazumijeva podršku investicijama poljoprivrednim gazdinstvima, realizovan kroz četiri javna poziva na koja je prijavljeno 1,4 hiljade projekata, vrijednih 35,9 miliona eura. Od toga su odobrena 724 projekta vrijedna 14,5 miliona eura, od čega je bespovratna podrška iznosila 7,4 miliona eura. "Zahvaljujući projektu MIDAS u Crnoj Gori je povećan broj traktora za 120 i priključne mehanizacije za 750 komada. Izgrađeno je i 47 novih objekata u poljoprivredi, kupljeno preko 400 koza i 300 steonih junica", naveo je Ivanović.U okviru tog projekta rekonstruisana je i zgrada Instituta za biologiju mora, opremljena Specijalistička veterinarska laboratorija, a nedavno je u Baru početa gradnja graničnog prelaza koji je kapija EU kada je u pitanju uvoz poljoprivrednih proizvoda. Ivanović je sugerisao i da se podaci Monstata u vezi uvoza i izvoza dublje analiziraju. On tvrdi da je ove godine u odnosu na prošlu uvezeno dva miliona eura manje živih životinja, milion eura manje sušenog mesa, tri miliona eura manje kafe i 1,7 miliona proizvoda mlinske industrije."Uvezli smo i 800 hiljada eura manje vode, dok je istovremeno za dva miliona eura smanjen uvoz gaziranih pića. To potvrđuje moju tezu da se pojedine vrste gaziranih pića uslovljavaju uvozom vode, pa se sa smanjenjem uvoza te vrste pića smanjuje i uvoz vode", rekao je Ivanović.Crna Gora je ove godine povećala uvoz prerađevina od mesa, ribe i svinjskog mesa. "Svinjskog mesa je uvezeno četiri miliona eura više. To je uvoz svinjskih polutki koje prerađuju u Crnoj Gori i tu treba vidjeti da li je moguće otvaranje farmi svinja", rekao je Ivanović.On je dodao da zabrinjava 3,5 miliona eura veći uvoz voća i 2,5 miliona eura više povrća. "Tu imamo problem sa damping cijenama, zbog čega pozivam poljoprivrednike da dostave Ministarstvu dokaze o uvozu proizvoda po cijenama koje nijesu tržišne, jer samo na taj način možemo reagovati", poručio je Ivanović.On je naveo da Ministarstvo nema mogućnost da provjerava cijene poljoprivrednih proizvođača po Crnoj Gori, iako planira realizaciju projekta o monitoringu cijena. "Zato sam pozvao poljoprivredne proizvođače koji to prate, da prijave neregularnosti koje uoče", saopštio je Ivanović i dodao da cilj Vlade nije zatvaranje granica, nego sprječavanja nastanka nepovoljne situacije za poljoprivrednike usljed velikog uvoza po damping cijenama.

Bonus video: