Premijer i bolji dani: Naredne godine hiljade radnih mjesta

Premijer je rekao da je 2013. bila jedna od najtežih godina nakon referenduma, ali i jedna od najuspješnijih
29 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.12.2013. 13:58h

Premijer Milo Đukanović kazao da će u 2014. godini biti otvoreno na hiljade radnih mjesta i da će naredna biti godina dinamičnijeg ukupnog razvoja, rasta ekonomije, povećanja ličnog i društvenog standarda i daljeg progresa na putu evroatlantskih integracija.

On je, na tradicionalnom novogodišnjem prijemu u Vili “Gorica”, rekao da je 2013. bila jedna od najtežih godina nakon referenduma, ali i jedna od najuspješnijih.

“U nepovoljnom regionalnom i širem kontekstu vukli smo veoma teške socio-ekonomske poteze, ograničili penzije i plate, intevenisati novim mjerama u oblasti ekonomske politike, što je svuda i uvijek nepopularno. Ali nadam se da ćete se složiti sa mnom da je 213. bila jedna od uspješnijih.

Ne samo da smo sve vrijeme uspjeli držati glavu iznad vode, već da smo i isplivali na sigurnu obalu. Pritom, u uslovima kada smo polovinom godine imali nepredviđeni finansijski udar zbog aktiviranja garancija za Kombinat aluminijuma od 102,5 miliona eura”, kazao je Đukanović.

On kazao da se ove godine rast bruto društvenog prihoda procjenjuje na “ne ispod 2,6 odsto”.

“Odlučnije smo napravili iskorak u reformama u svim oblastima. Postavili smo temelje stabilnog finansijskog i ekonomskog sistema, što širom otvara vrata stranim investitorima i svima nudi sigurnost za biznis. Ostvarili sve pretpostavke za početak krupnih projekata u energetici, turizmu, infrastrukturi, proizbvodnji hrane. To, prije svega, znači hiljade radnih mjesta. Samo projekti u turizmu na primorju su tri milijarde eura što je gotovo ravno sadašnejm BDP”, kazao je Đukanović.

On je kazao da je Vlada uspjela da očuva i učvrsti i političku stabilnost.

“Taj opšti okvir, uz konkretne pokazatelje, kao što je usvajanje ustavnih promjena, dogovor o unapređenju izbornog sistema, potvrdili su maksimalnu posvećenost izgradnji institucija, jačanju valadavine prava i pravnih pretpostavki za dalju demokratizaciju društva, borbu protiv diskriminacije i unapređenja ljudskih prava isloboda, posebno prava marginalizovanih i ranjivioh grupa. To je bila preporuka za dalje napredovanje ka evropskom putu, po čemu još pamtiti 2013. godinu”, kazao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, to je podsticaj da se odlučnije nastavi sa reformama, borbom protiv organizovanog kriminala i korupcije i sa institucija.

U kontakima i saradnji sa zemljama u okruženju, Đukanović je posebno izdvojio onu sa Srbijom i kazao da odnosi između dvje države nikada nijesu bili bolji u novijoj istoriji.

Bonus video: