Popović počinje 24.godinu u vrhu SSCG, drugi sindikati razočarani

Novi mandat predsjedniku Skupštine Saveza sindikata, zbog toga najavljena i obustava plaćanja članarina
127 pregleda 0 komentar(a)
Danilo Popović, Foto: Savo Prelević
Danilo Popović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.12.2013. 08:14h

Dosadašnji predsjednik Skupštine Saveza sindikata Danilo Popović dobio je juče novi dvogodišnji mandat na toj funkciji, a nekoliko predstavnika sindikalnih organizacija je “Vijestima” saopštilo da su razočarani njegovim izborom, jer ga smatraju odgovornim za sadašnju situaciju i najavili da će preispitati da li će dalje plaćati članarinu centrali SSCG.

Na konstitutivnoj sjednici Skupštine za Popovića su glasala 43 delegata, a jedini protivkandidat, predsjednica Sindikata zdravstva dr Ljiljana Krivokapić, dobila je 28 glasova. Prije sjednice kandidature su povukli predsjednik podgoričkog povjereništva Goran Dragović i predsjednik Sindikata Javnog servisa RTCG Branko Vujisić, a ranije je povučena i kandidatura dosadašnjeg generalnog sekretara SSCG Zorana Masoničića.

Zahvaljujući se na izboru, navedeno je u saopštenju nakon sjednice kojoj mediji nijesu mogli prisustvovati, Popović je kazao da im predstoje dvije glavne obaveze - izrada novog Statuta SSCG i izbor novih organa Saveza.

“Svi smo saglasni da se u SSCG moraju sprovesti reforme, čiji će najveći teret podnijeti generalni sekretar Saveza, a Skupština i ja kao novi predsjednik Skupštine ćemo mu u tome dati punu podršku”, naglasio je Popović, kako je prenijeto u saopštenju. On je bio na čelu SSCG od 1990. do 2008. godine, od kada je obavljao funkciju predsjednika Skupštine, što je druga po važnosti funkcija.

"Izrežirana farsa"

Predsjednik Sindikata finansijskih organizacija Krsto Pejović kazao je da je razočaran kako se odvijala Skupština i da je glasanje bilo izrežirana farsa.

“Niko ko je imao kritički stav i ko je želio da postavi pitanje odgovornosti nije mogao da govori zbog vike 'kolega', iako mu je predsjedavajući Milorad Terzić, koji je bio jedina svijetla tačka Skupštine, dozvolio da govori. Ovo je bila posljednja šansa da dođu novi ljudi i da počnu promjene u SSCG. Mi ćemo narednih dana razmotriti naš odnos prema centrali SSCG a izvjesno je da dalje nećemo plaćati članarinu”, kazao je Pejović.

On je naveo da slično razmišljaju i u drugim dijelovima SSCG i da je moguće osamostaljivanje dijela ovog sindikata ili formiranje treće centrale.

Član izvršnog odbora Sindikalne organizacije Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija Predrag Spasojević rekao je da su izborom Popovića izgubili povjerenje u promjene koje su najavljene na prethodnom Kongresu i da će razmotriti da li će i dalje plaćati članarinu.

U saopštenju sa Skupštine SSCG najavljeno je da će nastaviti sa korjenitim promjenama jer “samo jedinstvenom akcijom Savez sindikata Crne Gore može se vratiti na mjesto koje mu u društvu i pripada”.

Bonus video: