SSCG: Nikčević obećao jednu platu, najavljen štrajk glađu

"Jedna plata, čiju nam uplatu obećavaju do Nove godine, ne bi bila dovoljna ni da platimo dugove"
0 komentar(a)
Senka Rastoder, Foto: Luka Zeković
Senka Rastoder, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 26.12.2013. 15:27h

Predsjednica sindikalne organizacije zaposlenih u SSCG Senka Rastoder najavila je da će ona, sa kolegama koji joj se pridruže, u ponedjeljak 30. decembra započeti štrajk glađu ako im do tada rukovodtsvo SSCG ne uplati dvije plate i zimnicu.To će biti 11 štrajk glađu zaposlenih u SSCG sa istim zahtjevom za isplatu zaostalih zarada.

“Ukupno nam duguju sedam plata i 18 doprinosa na plate. Posljednji novac dobili smo početkom oktobra i to je bila polovina majske plate. Dovedeni smo u situaciju da svoje porodice ne možemo ni da prehranimo, a među zaposlenima ima samohranih majki i radnika koji sami od ove jedine plate izdržavaju cijelu porodicu i školuju djecu.

Jedna plata, čiju nam uplatu obećavaju do Nove godine, ne bi bila dovoljna ni da platimo dugove za račune koje nijesmo mogli platiti proteklih mjeseci”, navela je Rastoder koja kaže da je više očekivala od novog generalanog sekretara.

Ona je navela da se nijedna od osnovnih ili granskih sindikalnih organizacija, koje imaju novca na svojim računima, za sve ovo vrijeme nije sjetila solidarnosti i uplatila nešto novca za radnike stručne službe SSCG koji pomažu svima.

Generalni sekretar SSCG Marko Nikčević kazao je “Vijestima”za da će najvjerovatnije već danas zaposlenima biti uplaćena jedna plata i zimnica, jer samo za toliko sada imaju novca.

“Shvatam probleme zaposlenih i to nam je glavna obaveza, ali ne možemo da ga riješimo u kratkom roku. Skupština koja treba da nam odobri neke finansijske odluke tek danas treba da se konstituiše. Ali imam osjećaj da sam obećao isplatu dvije plate neko bi tražio tri. Očekujemo da ćemo najkasnije za šest do devet mjeseci isplatiti sve obaveze prema svojim radnicima”, kazao je Nikčević.

Bonus video: