A2A daje državi oko tri odsto EPCG za dug

Dogovor SDP-a i DPS-a o rješavanju duga Elektroprivrede - 45 miliona eura zamjena za akcije, a ostatak moguće poravnanjem sa neplaćenim računima državnih ustanova
17 komentar(a)
Radoje Žugić, Damir Šehović, Foto: Savo Prelević
Radoje Žugić, Damir Šehović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 26.12.2013. 07:48h

Dogovor o načinu izmirenja duga Elektroprivrede je postignut i to će biti predmet rasprave u crnogorskom parlamentu tokom današnje sjednice, zvanično je saopšteno “Vijestima” iz Ministarstva finansija.

Iz Vladinog resora, na čijem čelu je Radoje Žugić, nijesu odgovorili šta je tačno dogovoreno odnosno kakav će biti model naplate poreskog duga od preko 50 miliona eura.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, poslanik Socijaldemokratske partije Damir Šehović danas će podnijeti amandman na Vladin predlog budžeta za iduću godinu o rješavanju duga EPCG.

Njime je predviđeno da Elektroprivreda vrati oko 45 miliona eura tako što će država povećati vlasnički udio za oko tri odsto, a italijanska kompanija A2A će imati za toliko manje akcijskog kapitala. Država Crna Gora sada ima 55 odsto akcija energetske kompanije, dok A2A posjeduje 43,7 odsto.

Opširnije u štampanom izdanju za 26. decembar

Bonus video: