MANS: Predlog budžeta za narednu godinu pun nezakonitosti

MANS je tražio da se za novo zaduženje sledeće godine, koje je planirano na nivou od 240 miliona eura, može dobiti samo uz prethodnu saglasnost parlamenta
101 pregleda 4 komentar(a)
Budžet 2014., Foto: Shutterstock
Budžet 2014., Foto: Shutterstock
Ažurirano: 24.12.2013. 17:33h

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) uputila je parlamentu nekoliko amandmana na Predlog budžeta za narednu godinu, zbog, kako tvrde, brojnih nepravilnosti i nezakonitosti u tom dokumentu.

Iz MANS-a su ocijenili da Predlog budžeta oslikava činjenicu da će u 2014. godini izbori biti održani u većini opština, i da su pojedine stavke u tom dokumentu definisane da bi se, kako su kazali, omogućila zloupotreba javnih resursa u političke svrhe, “slično onima iz aferi Snimak”.

U MANS-u tvrde da se pored zvanično proklamovanih mjera štednje, nastavlja sa rasipničkim pristupom trošenja novca poreskih obveznika Crne Gore.

"Nastavlja nezakonito planiranje pojedinih stavki budžeta, uprkos jasnim upozorenjima Državne revizorske institucije da se sa takvim praksom mora prestati. Predlogom se takođe predviđa nova državna pomoć za vječite gubitaše poput Kombinata aluminjuma Podgorica (KAP), Montenegro-airlines i Javnog servisaRTCG”, kaže se u saopštenju.

U MANS-u tvrde da se pored zvanično proklamovanih mjera štednje, nastavlja sa rasipničkim pristupom trošenja novca poreskih obveznika Crne Gore.

Iz te organizacije su kazali da su parlamentu podnijeli devet amandmana na Predlog budžeta i pozvali su poslanike da ih podrže, jer bi time, kako smatraju, budžet bio unaprijeđen.

Navodi se da MANS amandmanom traži da se iz Predloga budžeta briše obaveza Vlade za izdavanje novih garancija Crnogorskom Prenosu u iznosu od 20 miliona EUR za projekat izgradnje energetskog kabla od Tivta do Pljevalja, zbog, kako su naveli, činjenice da je sami projekat veoma kontroverzan, “kako po pitanju zaštite životne sredine, tako i sa aspekta njegove opravdanosti u smislu javnog interesa”.

"Drugi amandman obuhvata i garancije od dodatnih 5 miliona eura Crnogorskom fondu za solidatnu stambenu izgradnju koju se već pokazao kao loš domaćin, jer su pale garancije koje je Vlada izdala ovom preduzeću 2010. godine za kredit od 3,8 miliona eura, pa je time ekonomski neopravdano davati garancije nekome ko je već dokazao da ne može vratiti kredit”, navodi se u saopštenju.

MANS je, kako su kazali, posebnim amandmandom tražio da se iz budžeta briše i obaveza preuzimanja dugova Montenegro-airlines-a u od 3,7 miliona eura, ali i duga za poreze i doprinose Radio-televizije Crne Gore od dodatnih 2,4 miliona eura.

"To je državna pomoć čije davanje je u suprotnosti sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju koji je Crna Gora potpisala sa Evropskom unijom”, navodi se u saopštenju.

MANS je tražio da se za novo zaduženje sledeće godine, koje je planirano na nivou od 240 miliona eura, može dobiti samo uz prethodnu saglasnost parlamenta.

Iz te organizacije su naveli da se uprkos nalazu Državne revizorske institucije, da je nezakonita isplata ostalih naknada za članstvo u radnim grupama čiji se rad može podvesti pod redovne obaveze državnih službenika i funkcionera, ta stavka ipak našla u Predlogu budžeta.

"MANS je posebnim amandmanom zatražio da se sredstva sa te budžetske stavke iskoriste za smanjenje deficita budžeta”, navodi se u saopštenju.

MANS je tražio da se za novo zaduženje sledeće godine, koje je planirano na nivou od 240 miliona eura, može dobiti samo uz prethodnu saglasnost parlamenta.

Iz MANS-a su podsjetili da je budžetom za narednu godinu bilo predviđeno pokrivanje troškova Montenegrobonusa za troškove organizacije proizvodnje u KAP-u u iznosu od 4 miliona eura.

"To faktički predatvlja novu državnu pomoć za Kombinat što je ponovo suprotno odredbama Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u dijelu koji se odnosi na državnu pomoć. Uz tih 4 miliona, Vlada je za narednu godinu predvidjela još 3,4 miliona eura za rješavanje pitanja tehnoloških viškova u KAP-u i Rudnicima Boksita, što je takođe nova državna pomoć ruskom vlasniku tih kompanija”, navodi se u saopštenju.

Iz MANS-a su kazali da posebnim amandmanima traže ukidanje tih stavki i, kako su rekli, prekid prakse bezuslovnog pomaganja ruskog tajkuna na račun građana Crne Gore.

Oni navode da iako su zvanično proklamovne mjere štednje, to se ne može vidjeti u Predlogu budžeta za narednu godinu.

"MANS je stoga sa budžetskih linija za telekomunikacione usluge i troškove goriva predložio preusmjeravanje 3 miliona eura na smanjivanje ukupnog budžetskog deficita”, navodi se u saopštenju.

Iz MANS-a su pozvali poslanike da podrže njihove amandmane, “i da time doprinesu da se zloupotrebe novca građana Crne Gore svedu na minimum”.

Bonus video: