Ministarstvo rada i socijalnog staranja zatvorilo 11 agencija za zapošljavanje

Nakon kontrole je utvrđeno da 11 agencija više ne ispunjava uslove za obavljanje poslova zapošljavanja
122 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 24.12.2013. 17:24h

Ministarstvo rada i socijalnog staranja, nakon kontrole agencija zapošljavanje, donijelo je odluku da zatvori njih 11, saopšteno je iz tog resora.

Komisija Ministarstva je, kako se navodi, u decembru kontrolisala 16 agencija za zapošljavanje, koje su u prethodnom periodu dobile dozvolu za rad u pogledu njihovog ispunjavanja uslova za obavljanje poslova zapošljavanja.

"Nakon kontrole je utvrđeno da 11 agencija više ne ispunjava uslove za obavljanje poslova zapošljavanja koji se odnose na uslove vezane za prostor, kadar i opremu“, kaže se u saopštenju.

Ministarstvo je, kako se dodaje, donijelo rješenje o oduzimanju dozvola za rad agencijama “ZOPT” DOO iz Podgorice, “LOGOPRIMA” DOO iz Podgorice, “MARMIL” DOO iz Podgorice, “AFARI-MONT” DOO iz Tivta, “MRM” DOO iz Tivta, “ARTEMIDA” iz Tivta.

Rješenje se odnosi i na agencije “PERSPEKTIVA PLUS” iz Bara, “LOMI” iz Pljevalja, “EMPLOYMENT AGENCY OF MONTENEGRO” iz Nikšića, “HUMSN RESOURCES & TRAINING CONSULTANCY”iz Bara.

Iz Ministarstva su saopštili da je dozvola za rad oduzeta i agenciji "Trankwalder" iz Podgorice, ali su iz te agencije to demantovali i kazali da su samoinicijativno prije dvije godine zatvorili poslovnicu u Podgorici.

Iz Ministarstva su kazali da je Zakonom o zapošljavanju i ostvarivanju prava iz osiguranja propisano je, da su nosioci poslova zapošljavanja Zavod za zapošljavanje i agencije za zapošljavanje, koji obavljaju poslove pod uslovima utvrđenim zakonom.

Agencija, kako su pojasnili, može obavljati poslove zapošljavanja koji se odnose na informisanje o mogućnostima i uslovima zapošljavanja, posredovanje u zapošljavanju lica koja traže zaposlenje i stranca koji traži zaposlenje u Crnoj Gori.

„Agencija takođe može posredovati u zapošljavanju građana Crne Gore u inostranstvu, u skladu sa posebnim zakonom, profesionalnu orjentaciju i savjetovanje o planiranju karijere, obrazovanje i osposobljavanje odraslih, profesionalnu rehabilitaciju teže zapošljivih, javne radove, i sprovođenje i drugih mjera aktivne politike zapošljavanja“, kaže se u saopštenju.

Bonus video: