Zdravlje radnika "Metalac montavar" ugroženo, nadaju se u Đukanovića

Radnici traže da im se isplati sedam zarada, pokrene proizvodnja i poveže radni staž za 22 mjeseca
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.12.2013. 19:06h

Zdravstveno stanje radnika nikšićkog “Metalca montavar”, koji su 18. decembra počeli sa štrajkom glađu, je sve gore i za dva dana medicinsku pomoć je primilo njih više od 20.

Riječ je uglavnom o hroničnim bolesnicima koji imaju problem sa krvnim pritiskom, kao i dijabetičarima.

"Uslovi za boravak u fabrici su izuzetno loši i ukoliko ova situacija potraje, teško da će iko ostati zdrav. Nikakvih pomaka nema, niko od nadležnih nam se nije obratio izuzev izvršnog direktora Nikole Furundžića koji i dalje tvrdi da pokušava da ugovori neki posao. Radnici u to teško mogu povjerovati jer takve priče slušamo skoro godinu. Loša je situacija i čini nam se kao da nema nikakvog izlaza", kazao je predsjednik Štrajkačkog odbora Spasoje Jakić.

On je kazao da je Erste banka naplatila kredit u iznosu od milion i po eura za koji je garancije dala država i da je sada Investiciono-razvojni fond vlasnik dvije trećine "Metalca".

"U razgovoru sa predstavnicima Fonda nam je rečeno da će još pričekati sa naplatom, ali ne i koliko i da se o tome moraju dogovoriti sa Furundžićem koji im se nije javljao od kada je dobio 1,5 miliona eura. Nadamo se da će o našem problemu biti riječ na premijerskom satu i čekamo stav predsjedika Vlade Mila Đukanovića", kazao je Jakić.

TV Vijesti, Darko Bulatović

Radnici nikšićkog "Metalca montavar", koji su sa štrajkom počeli 25. novembra, a protestovali su i ispred zgrade Opštine i resornog ministarstva, traže da im se isplati sedam zarada, pokrene proizvodnja i poveže radni staž za 22 mjeseca.

"Metalac" je 2004. godine za 450.000 eura kupila mariborska firma “Metalna nova”, vlasništvo Gorana Mladenovića, i naziv preduzeća je promijenjen u “Montavar metalac”.

Sa njima štrajkuju i 29 bivših kolega koji su kroz postupak dobrovoljne likvidacije u septembru prošle godine ostali bez posla.

Njima je prva rata otpremnina u iznosu od po 4.000 eura isplaćena 8. jula, a drugu od 6.700 trebalo su da dobiju do 21. septembra, što se nije dogodilo.

Galerija

Bonus video: