Privrednici: Novi zakon o radu nije dobar ni za preduzeća ni za zaposlene

Jedan od osnivača građevinske firme Ju Briv, Vojislav Bujković, rekao je da u toj firmi niko nije otpušten zbog odredbi Zakona o radu
68 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 23.12.2013. 19:36h

Postojeći Zakon o radu, prema ocjenama privrednika, nije dobar ni za preduzeća ni za zaposlene, posebno za one koji radni odnos zasnivaju na određeno vrijeme, jer se, između ostalog, neradniku daje mogućnost da sjedi.

Izvršni direktor Luke Bar, Slobo Pajović, rekao je nakon poslovnog foruma crnogorskih i kineskih privrednika u Privrednoj komori (PKCG) da se u toj kompaniji posljednjih godinu pripremaju za primjenu Zakona o radu.

"U stalnom smo kontaktu sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja da nađemo pravo rješenje s obzirom na to da smo mi prije nešto više od dvije godine zaposlili jedan značajan broj ljudi, jer smo imali pretovar ruda koje su išle sa Kosova i prema Kosovu“, kazao je Pajović.

Odredba Zakona o radu, koja određuje da poslodavci sa svim zaposlenima, sa kojima su duže od dvije godine zaključivali ugovor o radu na određeno vrijeme, sa prekidima kraćim od 60 dana ili bez prekida, moraju zaključiti ugovor ne neodređeno ili raskinuti radni odnos, stupila je danas na snagu.

Pajović je objasnio da su u Luci Bar kroz obuku za pripremu univerzalnih rukovodilaca i zbog poslova s pretovarom automobila zaposlili značajan broj ljudi, tako da danas na određeno vrijeme radni odnos ima između 160 i 170.

TV Vijesti, Ljubica Milićević

"S obzirom na to da mi trenutno ne radimo poslove sa rudama, ali očekujemo da oni brzo krenu, pokušavali smo da nađemo način kako da sačuvamo te ljude, jer smatramo da postojeći Zakon o radu nije dobar ni za preduzeća ni za zaposlene, posebno na određeno vrijeme“, ocijenio je Pajović.

Pajović je rekao da su zajedno sa predstavnicima Ministarstva rada i socijalnog staranja tražili način kako da sačuvaju te zaposlene.

"Mi smo u ovom periodu od godinu, svima njima napravili pauze koje su duže od 60 dana tako da danas ovaj zakon ne važi za Luku Bar“, rekao je Pajović.

Prema njegovim riječima, Luka Bar je u procesu restrukturiranja i ima tri preduzeća koja je već formirala u prethodne tri četiri godine.

"U dogovoru sa Ministarstvom rada mi smo u pripremi da osnujemo novo preduzeće gdje će ljudi koji se bave štivadorskim poslovima biti prebačeni.

Oni će svi biti zadržani na poslu, ali će se sa njima ponovo zasnovati ugovor na dvije godine, jer će se nalazitu u novom privrednom subjektu koji radi poslove za potrebe Luke Bar", kazao je Pajović i dodao da će nakon Nove godine izdvojiti to preduzeće.

Jedan od osnivača građevinske firme Ju Briv, koja se bavi niskogradnjom visokogradnjom i hidrogradnjom, Vojislav Bujković, rekao je da u toj firmi niko nije otpušten zbog odredbi Zakona o radu koje su danas stupile na snagu.

"Pošto imamo dvije firme koristimo mogućnosti koje nam je zakon dao, odnosno iz jedne firme prebacimo u drugu i rade opet za nas“, naveo je Bujković.

On je kazao da se kroz zakon, zbog nerješavanja sudskih sporova, daje mogućnost neradniku da sjedi.

Komapanija Ju Briv, koja je zainteresovana da bude podizvođač na projektu izgradnje autoputa Bar-Boljari, koji grade kineske kompanije, smatra da je problem registrovanje radne snage.

"Pošto imamo šansu da sa Kinezima krenemo dobro, onda ćemo početi da uvozimo Kineze kao radnu snagu“, zaključio je Bujković.

Galerija

Bonus video: