Debin: Kraj februara nije siguran rok za početak gradnje autoputa

"Crnogorska Vlada mora da izradi popriličnu hrpu dokumenta za potrebe kineske banke koja je uključena u finansiranje, a sa druge strane Exim banka treba da prouči sva ta dokumenta"
7 komentar(a)
Ažurirano: 23.12.2013. 14:45h

Izgradnja autoputa Bar-Boljari i potpisivanje ugovora zavisi od mnoštva faktora pa se kraj februara još ne može navesti kao siguran rok početka realizacije projekta, saopštio je viši menadžer prodaje Kineske kompanije za telekomunikacije i infrastrukturu (CCCC), Song Debin.

Debin je na pitanje novinara da li se 25. februar može uzeti kao datum početka izgradnja autoputa, kao što je najavio crnogorski premijer Milo Đukanović, odgovorio da ne može da kaže da li će do tada biti potpisani svi ugovori.

"Komercijalni ugovor nije još potpisan, a da bi se potpisao zahtijevaju se nastojanja sa svih strana. Crnogorska Vlada mora da izradi jednu popriličnu hrpu dokumenta za potrebe kineske banke koja je uključena u finansiranje, a sa druge strane Exim banka treba da prouči sva ta dokumenta i da vidi da li odgovaraju potrebama", rekao je Debin na poslovnom forumu Crne Gore i Kine.

On je na skupu koji je organizovala Privredna komora (PKCG) rekao da početak projekta i potpisivanje ugovora zavisi od mnoštva faktora i da ostaje da se uradi i procjena uticaja na životnu sredinu.

CCCC i njena kćerka kompanija - Kineska korporacija za izgradnju puteva i mostova (CRBC) prvorangirane su na tenderu za gradnju autoputa Bar-Boljari. One su za gradnju prioritetne dionice autoputa od Smokovca, preko Ulača, do Mateševa ponudile 809,58 miliona eura.

Premijer Milo Đukanović je nedavno na sastanku Saveta stranih investitora prenio uvjeravanje kineske kompanije, prvorangirane za gradnju autoputa, da bi do 25. februara mogla da počne gradnja autoputa i da bi mogli biti potpisani svi neophodni ugovori.

Debin je podsjetio da je CCCC potpisala okvirni sporazum sa crnogorskim Ministarstvom saobraćaja i pomorstva za izgradnju autoputa.

"Sljedeća faza je zapravo faza detaljnog pregovaranja između CCCC i crnogorske Vlade u vezi sa ugovorom za izgradnju. Nadamo se da će ovaj ugovor uskoro potpisati obje strane, jer ulažemo velika nastojanja u to", kazao je Debin.

Poslovni forum, prema njegovim riječima, prilika je za kineske kompanije da imaju dobru platformu za razgovore sa građevinskim firmama iz Crne Gore.

"U međuvremenu veliku pažnju posvećujemo kontaktima sa lokalnim podizvođačima radova", kazao je Debin.

On je komentarišući mogućnost da crnogorski podizvođači u procentu do 30 odsto budu uključeni u projekat izgradnje autoputa, saopštio da je Ministarstvo saobraćaja dostavilo CCCC spisak potrencijalnih podizvođača i da su imali priliku da vide ko su i da ih kontaktirju.

"Tih 30 odsto lokalnih podizvođača biće detaljno navedeno u ugovoru jer će se to detaljno dogovoriti tokom pregovora", rekao je Debin.

Jedan od osnivača građevinske firme Ju Briv, koja se bavi niskogradnjom visokogradnjom i hidrogradnjom, Vojislav Bujković, rekao je da su zanteresovani za učestvovanje u izgradnji autoputa.

"Mislim da tu imamo dosta potencijala, a takođe i da crnogorska privreda i velike firme kao Bemax i Tehnoput treba da se udruže, da ne budemo razjedinjeni kao što smo do sada djelovali na ovim balkanskim područjima", objasnio je Bujković.

Bujković je ocijenio i da čitava crnogorska operativa može da učestvuje kao podizvođač i preko 30 odsto.

Crnogorska operativa, kako tvrdi, to je mogla uraditi sa 500 miliona eura i da sav taj novac ostane u Crnoj Gori.

Predsjednik Međunarodne asocijacije preduzetnika Kine (CHINCA), Diao Chunhe, saopštio je da su mogućnosti saradnje u oblasti infrastrukture između dvije zemlje izuzetno velike.

"U Crnoj Gori postoji velika potreba za izgradnjom infrastrukturnih projekata, a kineske kompanije su vrlo zainteresovane da u tome učestvuju", kazao je Chunhe.

On je rekao da su pregovori o najznačajnijem projektu u Crnoj Gori - autoputu Bar-Boljari u toku i da idu izuzetno dobro.

"Nadamo se da ćemo uskoro svi moći da budemo svjedoci potpisivanja ugovora o izgradnji", rekao je Chunhe.

On je dodao da kineske kompanije imaju izuzetne prednosti ne samo u izgradnji i upravljanju projektima u oblasti infrastrukture, već i kada je u pitanju investiranje.

Chunhe je ocijenio i da je izgradnja autoputa prilika za lokalne kompanije i to ne samo one koje se bave izgradnjom, već i koje proizvode građevinske materijale i imaju građevinsku opremu.

Generalni direktor za državne puteve u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva Angelina Živković, saopštila je da je danas u Vladi održan sastanak sa kineskom delegacijom koji je vodio potpredsjednik Vujica Lazović, a kojem su prisustvovali i ministri finansija i saobraćaja i pomorstva, Radoje Žugić i Ivan Brajović.

"Po pitanju projekta autoputa smo zaključili da su obje strane itekako raspoložene i spremne da rade ubrzanom dinamikom na svim aktivnostima i poslovima kako bi naredne godine došlo što prije do samog početka realizacije ovog projekta", kazala je Živković.

Predsjednik PKCG Velimir Mijušković, saopštio je da je zadovoljavajuće dogovoreno učešće domaćih preduzeća kroz kooperantske odnose do 30 odsto u izgradnji autoputa.

"Od velike je važnosti da crnogorski privrednici prepoznaju šanse koje se tom investicijom otvaraju i na vrijeme formiraju proizvodnji lanac u kojem će, u prvom redu, proizvođači građevinskih materijala i operativa biti direktno uključeni", zaključio je Mijušković.

Galerija

Bonus video: