Institut “Dr Simo Milošević” na prodaji za najmanje 10 miliona

Većinski paket akcija zdravstveno-turističkog centra na tržištu tokom januara
130 pregleda 6 komentar(a)
Institut dr Simo Milošević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Institut dr Simo Milošević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 22.12.2013. 15:53h

Četvrti tender za prodaju državnog većinskog paketa akcije Instituta “Dr Simo Milošević” spreman je i najvjerovatnije će biti objavljen tokom januara, zvanično je saopšteno “Vijestima” iz Tenderske komisije za privatizaciju.

“Zbog interesovanja koje postoji usvojili smo tendersku dokumentaciju i kada procijenimo datum koji je zgodan raspisaćemo tender. Imamo uslove da to već sada uradimo, ali zbog kraja godine i praznika vidjećemo kada je najbolje vrijeme”, rečeno je iz Vladine komisije.

Vlada ne odustaje od prodaje Instituta, koji se ubraja u najveće i najpoznatije institucije za multidisciplinarno banjsko liječenje na Balkanu, a i poboljšao je poslovanje

Ponuđači će morati da ispune i uslove koji podrazumijevaju najmanje 20 miliona eura ulaganja u prvu i drugu fazu kompanije, kao i da investiraju pet miliona u medicinsku opremu, uz zadržavanje osnovne djelatnosti Instituta. Jedan od zahtjeva će biti i poštovanje kolektivnog ugovora.

“Pokušali smo da osmislimo tender koji bi, ovog puta, bio uspješan”, rečeno je “Vijestima” uz napomenu da je Tenderska komisija radila analizu potencijalnih investitora, a uslove tendera su definisali sa menadžmentom Instituta.

“Očekujemo da imamo najmanje dvije dosta ozbiljne kompanije koje su iskazale interesovanje kroz pismo namjera”, saopšteno je iz Komisije uz napomenu da još ne mogu da pominju imena zainteresovanih kompanija.

Vlada ne odustaje od prodaje Instituta, koji se ubraja u najveće i najpoznatije institucije za multidisciplinarno banjsko liječenje na Balkanu, a i poboljšao je poslovanje.

Institut Igalo, koji ima oko 800 radnika, poboljšao je poslovanje i prošlu godinu završio gubitkom od 440.000 eura, skoro dva i po puta manjim nego na kraju 2011.

Francuska Viši grupa je nudila samo 300.000 eura za 56,4 odsto državnih akcija na prethodnom propalom tenderu, kao i oko 33 miliona direktnih investicija. Srbijanski biznismen Miodrag Kostić nudio je da većinsko vlasništvo plati oko šest miliona eura i obećavao je ulaganja od 20 miliona.

Najpoznatiju instituciju za multidisciplinamo banjsko liječenje na Mediteranu prije nekoliko mjeseci su obišli predstavnici potencijalnog engleskog konzorcijuma.O uslovima za prodaju Instituta obavještene su sve kompanije koje su do sada bile zainteresovane.

Tržišna vrijednost većinskog paketa državnih akcija sada je oko 4,3 miliona eura, a ukupna vrijednost dionica kompanije 7,7 miliona. Nominalna cijena akcije Instituta iznosi 154,93 eura i ukupna knjigovodstvena vrijednost je oko 59 miliona, od čega se na državni udio odnosi 33,4 miliona.

Institut Igalo, koji ima oko 800 radnika, poboljšao je poslovanje i prošlu godinu završio gubitkom od 440.000 eura, skoro dva i po puta manjim nego na kraju 2011.

Kompanija od januara do kraja juna ove godine bilježi minus od 625 hiljada, što je 1,6 puta manje nego u istom prošlogodišnjem periodu.

Prihodi su povećani 11 odsto i iznosili su 4,26 miliona eura. Institut u vlasništvu ima dva solitera, terapeutska odjeljenja i prateću opremu, bazene za terapije i restorane, dječje odjeljenje, vlasnik je ekskluzivne vile Galeb, koja je sagrađena 1979. godine isključivo za potrebe predsjednika SFRJ, Josipa Broza Tita.

Kompanija je začetnik moderne fizikalne i preventivne medicine, rehabilitacije, talasoterapije i velnesa i postao je jedan od glavnih međunarodnih centara za rehabilitaciju djece, odraslih i starih osoba.

Htjeli ga Cepter i Kostić

Tender za privatizaciju Instituta prvi put je objavljen 16. aprila 2008, ali je u septembru 2009. godine poništen, jer je austrijska kompanija “Kristof menadžment” odustala od kupovine.

Kristof grupa je šansu da kupi hercegnovski zdravstveni centar dobila nakon što je raskinut ugovor sa švajcarskom kompanijom HASS, iza koje je biznismen Filip Cepter.

On nije u predviđenom roku uplatio 20 miliona eura za akcije Instituta. Cepter je tada bio u partnerstvu sa biznismenom Miodragom Kostićem.

Švajcarska firma nudila je 150 miliona eura za investicioni program, ali se nakon petomjesečnih pregovora ispostavilo da ne može da obezbijedi čvrste garancije za njegovo ispunjenje. MK grupa i francuski Viši nijesu prošli na prethodnom tenedru jer nijesu ispunjavali uslove za kupovinu Instituta.

Bonus video: