Mađari sad neće rudu iz Nikšića

Proizvodnja u Boksitima još 10-ak dana, kupac tražio privremeni prekid isporuke
68 pregleda 0 komentar(a)
Borislav Bojanović, Foto: Svetlana Mandić
Borislav Bojanović, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 21.12.2013. 09:49h

Radnici nikšićkih Rudnika boksita juče su primili prvu platu od uvođenja stečaja. Pored minimalne zarade u iznosu od 193 eura, zaposleni su dobili i obavještenje da je mađarska kompanija Vagon inpeks, zbog hladnoće i problema tokom transporta, tražila suspenziju ugovora o kupovini rude.

Stečajni upravnik Boksita Zdravko Cicmil kazao je da takva odluka, koja je privremena, neće usloviti prekid proizvodnje do Nove godine.

„Rad neće biti prekinut do kraja mjeseca, a dalja proizvodnja zavisiće od isporuke kupcima”, istakao je Cicmil.

Predsjednik Samostalnog sindikata nikšićke kompanije Borisav Bojanović ukazao je da su radnici u teškoj situaciji.

„Rad neće biti prekinut do kraja mjeseca, a dalja proizvodnja zavisiće od isporuke kupcima”, istakao je Cicmil

Prema njegovim riječima, suspenzija ugovora vrijednog deset miliona eura na period od tri godine odnosi se samo na zimski period, ali ne znaju koliko će to trajati.

„Mađari neće rudu dok se vremenski uslovi ne poboljšaju, a koliko će to biti ne zna se. Njihov predstavnik Rasko Andreaš je obećao da će naredne sedmice doći u Nikšić. Što se tiče goriva, stečajni upravnik nam je kazao da imamo do kraja decembra, tako da bi mogli da lagerujemo nešto rude, ali šta nam to vrijedi kada je nemamo kome prodati“, kazao je Bojanović.

Cicmil je kazao da do Nove godine treba da se iskopa oko sedam hiljada tona rude.

Eksploataciju rude na površinskom kopu Zagrad stečajna uprava je pokrenula 6. decembra, nakon četiri mjeseca pauze. Novac za početak proizvodnje i gorivo obezbijeđen je od avansa koji je uplatio i Vagon inpeks. Proizvodnja, za koju je angažovano 78 radnika, se odvija u tri smjene.

U Boksitima je stečaj uveden 19. novembra na zahtjev Crnogorske komercijalne banke zbog duga od 1,59 miliona. Potraživanja je prijavilo oko 150 povjerilaca u iznosu od 120 miliona eura. Kombinat aluminijuma, država i povezane kompanije sa ruskim biznismenom Olegom Deripaskom prijavile su da im Boksiti najviše duguju.

Bonus video: