Za godinu dana broj nezaposlenih povećan za 13,5 odsto

Ove godine subvencionisano je zapošljavanje 1,87 hiljada mladih do 25 godina, 365 više u odnosu na prošlu godinu.
0 komentar(a)
Zavod za zapošljavanje, Foto: Luka Zeković
Zavod za zapošljavanje, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 21.12.2013. 15:39h

Registrovano je 34.700 nezaposlenih na kraju ove godine, što je 13,5 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period, saopštila je direktorica Zavoda za zapošljavanje Vukica Jelić.

Za rast nezaposlenosti krivi su, prema objašnjenju iz Zavoda, smanjenje privredne aktivnosti i uticaj krize.

“Veću stopu nezaposlenosti uzrokovalo je smanjeno zapošljavanje u državnom sektoru i usporen razvoj preduzetništva zbog visokih cijena kredita. Povećano je učešće visokoškolaca, zbog učešća u programu stručnog osposobljavanja. Osim povećanja nezaposlenosti, imamo i strukturni nesklad između ponude i tražnje, jer nemamo zanimanja koja se traže na tržištu rada”, rekla je Jelić.

Stopa nezaposlenosti, prema njenim riječima, iznosila je 14,75 odsto, a oglašeno je 35,7 hiljada slobodnih radnih mjesta, 20 odsto manje u odnosu na kraj prošle godine.

Prema Monstatu, nezaposlenih je 45.700 građana odnosno 17,8 odsto na kraju trećeg kvartala ove godine (jul-septembar).

O tome koliko stvarno ima nezaposlenih u Crnoj Gori teško je izvesti računicu jer, osim što Zavod i Monstat za to koriste različitu metodologiju, dio građana radi na crno o čemu nema zvaničnih podataka.

Jelić je najavila da je kroz programe aktivnih mjera za iduću godinu planirano da bude uključeno više od deset hiljada osoba, a za isto toliko nezaposlenih obezbijediće se socijalna podrška, kroz plaćanje novčane nadoknade.

“Pokrenute su aktivnosti za povećanje tih nadoknada u narednoj godini, koje će iznositi 77 eura, a ne dosadašnjih 33 eura”, istakla je Jelić.

Za invalide druge i treće kategorije, nadoknada će iznositi oko 100 eura.

Od sume sa kojom će Zavod raspolagati, 11 miliona će biti utrošeno za novčane nadoknade, devet miliona na osposobljavanje visokoškolaca, a oko četiri miliona na programe osposobljavanja, javne radove i ostale mjere i progam uredbe o poreskim olakšicama.

“Skoro dvije trećine nezaposlenih koristiće neki od programa podrške države, što pokazuje opredjeljenje Vlade da je nezaposlenost jedan od najznačajnijih problema društva. Dugoročno i kvalitetno rješavanje problema nezaposlenosti obezbijediće se kroz pokretanje novih investicija i mi moramo osposobiti kadrove koji će moći da učestvuju u tim projektima”, kazala je ona.

Tokom godine Zavod je izdao više od 21,8 hiljada radnih dozvola u građevinarstvu, ugostiteljstvu, trgovini, poljoprivredi i saobraćaju, ali je tokom sezone bilo zaposleno više do 10.500 domaćih radnika.

Realizovali su programe obrazovanja odraslih u šta je bilo uključeno 467 nezaposlenih, dok je kroz javne radove bila anagažovana 471 osoba.

Jelić je podsjetila da su treći put uzastopno organizovali projekat Zaposlimo naše mlade na sezonskim poslovima, koji je podrazumijevao dodjelu subvencija poslodavcima u iznosu od 100 ili 80 eura. Ove godine subvencionisano je zapošljavanje 1,87 hiljada mladih do 25 godina, 365 više u odnosu na prošlu godinu. Za to je utrošeno 370 hiljada eura.

“Važan projekat je bilo i zapošljavanje visokoškolaca. Tokom ove godine stručnu praksu je odradilo 4,2 hiljade visokoškolaca za šta je potrošeno 10 miliona eura. Ove godine cilj je bio okrenuti mlade ka biznisu”, istakla je Jelić.

Bonus video: