Opozicija: Neophodna promjena ekonomske politike

Vladajuća DPS- SDP koalicija vjeruje da će se ostvariti planirani ekonomski rast od 3,2 odsto
62 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 20.12.2013. 17:49h

Opozicione partije (DF, SNP i Pozitivna) saglasne su sa Vladinim stavom da je predlog zakona o budžetu za narednu godinu “odraz ekonomske stvarnosti”, ali je po njihvom mišljenju ona mnogo lošija u odnosu na ono kako je izvršna vlast predstavlja.

Tokom rasprave o najvažnijem ekonomskom aktu za narednu godinu, koju će nastaviti sljedeće sedmice,opozicionari su istakli da se ekonomska stvarnost zasniva na ponovnom zahvatanju u džepove građanja kroz povećane namete, izbjegavanju većeg oporezovanja onih koji imaju milionsku dobit, zanemarivanju regionalnog razvoja,nedovoljnim aktivnostima na suzbijanju sive ekonomije, pogubnoj koncepciji ekonomskog modela koja je dovela do velikog budžetskog deficita, javnog duga, poreskog duga, pad zaposlenosti ….

Vladajuća DPS- SDP koalicija vjeruje da će se ostvariti planirani ekonomski rast od 3,2 odsto, zahvaljujući važnim investicijama u sektoru energetike i turizma što će doprinijeti većoj zaposlenosti, a stabilnost finasija u narednoj godini temelje i na Vladinoj projekciji da će naplatiti 97 miliona više novca nego ove godine.

Predlogom budžet za narednu godinu državna kasa biće teška 1,5 milijardi eura što je na nivou ovogodišnjeg budžeta. Nedostajaće 240 miliona eura kako bi se pokrili sve rashode.Deficit budžeta projektovan je na 66 miliona eura, a kapitalni budžet na 92 miliona eura.

Državna kasa naredne godine i dalje će se puniti većim porezom na dodatu vrijednost (pdv) koji je poveća sa 17 na 19 odsto i kriznim porezom na plate kojim je definisano da se zarade do 720 eura u bruto iznosu oporezuju sa devet odsto , a iznos preko toga sa dodatnih šest odsto.

Vlada će pokušati da kasu puni i dodatnim oporezovanjem računa na mobilne telefone sa pet odsto što je prihvatljivo mobilnim opoeraterima ,ali za sada nema podržu ni opozicije ni vladajuće članice SDP –a za taj potez. Manja članica vladajuće kolacije pozvala je ministra finansija Radoja Žugića da povuče predlog zakona iz skupštinske procedure.

Žugić je kazao je da je cilj budžetske politike u narednoj godini obuzdavanje neproduktivne javne potrošenje i uvođenje sistemskog reda na prihodnoj strani kroz unapređenje fiskalne discipline.

„Predlog budžeta je odraz ekonomske stvarnosti kojim se nastavlja dalje sprovođenje mjera štednje i konsolidovanje javnih finasija “ istakao je Žugić.

Pozitivna je istakla da predlog budžeta pokazuje da Vlada ne želi da raskine sa pogubnom ekonomskom politikom

Pozitivna je istakla da predlog budžeta pokazuje da Vlada ne želi da raskine sa pogubnom ekonomskom politikom, da nema razvoja, već samo novih poreza.

„Rastu porezi, akcize, carine...Sve to plaćaju građani.Sve je suprotno od onoga što je primjer najavio u ekspozeu. Nema stezanja kaiša, ni novih radnih mjesta, a strane direktne investicije su u padu. Plaćaćemo dalje i pogubnu politiku za KAP “ kazao je poslanik Pozitivne Mladen Bojanić koji je zamjenu taksi od euro oporezovanjem mobilnih računa nazvao „modifikovanim rešenjem“ za zahvatanje iz džepova građana.

Njegov kolega Srđan Perić naveo je da će otplata duga sledeće godine biti veća u odnosu na ovu za 44 odsto ,a nedostajuća sredstva za 12 odsto, te da te činjenice govore koliko je predlog budžeta razvojni.

„Slažem se sa ministrom da je predlog budžeta realni prikaz stanja u ekonomiji. To stanje nije nimalo dobro.Nema razvoja, samo se nastavljaju i dalje sa nametima. Ovo malo povećanja prihoda je nastalo zbog većeg pdv -a“ istakao je Perić.

On posebno istakao da je manje novca namijenjeno za Državnu revizorsku instituciju(DRI) naredne godine, a koja se zbog toga žali da ne može da ima veći broj revizija.

Žugić se nije složio sa Perićem i tvrdi da su prihodi od povećanja pdv –a veći 12 miliona eura, a da je ostalo rezultat mjera na suzbijanju sive ekonomije. Kako je objasnio, takse su nužne naredne godine kao element za ozdravljenje javnih finansija, te da je to bolje rešenje nego da se uvećava deficit.

„Tačno je da je za DRI manje novca , ali je to projektovano na osnovu njihovog ovogodišnjeg budžeta. Ako im bude trebalo naći će se dodatni novac“ rekao je Žugić.

SNP smatra da budžet nije ni razvojni ni socijalni i da je ekonomska realnost posledica loše vođene politike. Traže više novca za zdravstvo i obrazovanje, širenje poreskog obuhvata, i bolje mjere za suzbijanje sive ekonomije koja je mnogo veća od zvaničnih 30 odsto BDP –a.

„Smatramo da je teško u mobilnoj telefoniji naći prag oporezivanje, a imaćemo amandmane na prihodnoj strani kojima ćemo predložiti gdje se može naći više novca. Ako se zadužujemo onda bi taj novac trebali usmjeriti najprije za rešavanje pitanja građana i malih i srednjih preduzeća. Planirani 1,5 miliona za Fond rada i 2,2 miliona za Fond za obeštećenje je malo novca za zahtjeve koje treba riješiti po tom osnovu“ kazao je poslanik SNP –a Aleksandar Damjanović.

Njegov kolega Dragoslav Šćekić ocijenio je da budžet više politički nego ekonomski te da to, između ostalog, pokazuje stavka za transakcije pojedinicima , institucijama i civilnom sektru.

„Taj novac se troši za kupovinu socijalnog mira kroz jednokratne pomoći što je aktuelno sada u Beranama.Nema razvoja, već se stvara armija ljudi koji ne traže posao. Kad se gleda kapitalni budžet imamo mnogo manje novca u ovoj godini za projekte koji nijesu realizovani, a ti iznosi se uvećavaju budžetom za narednu godinu. To je sve fiktivno i pokušava se stvoriti privid da se nešto radi u susret izborima“ istakao je Šćekić, dodajući da je sjever opet zanemaren

Pomoćnik ministara finasija Nikola Vukićević kazao je da će sledeće godine biti u kapitalnom budžetu više 25 miliona eura, te da će nastojati da prikupe što više novca kako bi se svi kapitalani projekti realizovali.

U najjačoj partiji DPS –u su ocijenili da to što se projektuju veći prihodi od 8,2 odsto ili 97 miliona ukazuje da će naredna godina biti stabilna, a planirani projekti u turizmu i energetici pojačaće ekonomski rast i zapolsenosti.

„Bitno je da plate ostaju na istom nivou ida nema njihovog smanjenja. Smatramo da planirane garancije od 25 miliona nijesu rizične, a potrebno je naći nova rešenja kakobi se osigurala održivost Fonda Pio“ kazao je poslanik DPS –a Zoran Jelić.

U najjačoj partiji DPS –u su ocijenili da to što se projektuju veći prihodi od 8,2 odsto ili 97 miliona ukazuje da će naredna godina biti stabilna

Uvod u dublju recesiju?

Poslanici DF –a smatraju da predlog budžeta vodi u dublji reseciju,da se ulazi u spiralu dugovanja, da je prosut novca koji je Žugić uspio naplatiti ove godine.Smatraju da je rešenje te situacije izlazak manje članice vladajuće koalcije SDP –a iz Vlade i novi izbori.

Poslanik DF –a Nebojša Medojević smatra da je „nezajažljiva vlast“ dovela zemlju do ponora, dok je njegov kolega Goran Danilović ocijenio da sve što je Žugić sjajno uradi ove godina potrošeno na plaćanje grešaka njegovih prethodnika.

„Kakva je to politika razvoja gdje premijer poziva ljude iz Berana da rade u Kumbor .Ima sedmi mandat i gdje je tu razvoj sjevera“ pitao je Danilović

Taj politički savez pitao je ministarstvo finasija kako će se vraćati dugo od 400 miliona koji dolaze na naplatu 2015. godine, a nadaj u se da neće proći porez na telefonske račune.

„Mobilni operateri se ne bude da teret krize prebace na građane,a iznose dobit iz zemlje. Umjesto tog poreza treba povećati porez na dobit.treba ispitiati kako je stečena velika imovina i nju oporezovati. Deficit niej ovi h 65 miliona, već i ovih 240 koje nedostaju “ kazao je poslanik DF –a Milutin Đukanović.

Žugić je ocijenio da je budžet ove godine razvojni jer je, između ostalog, povećan kapitalni budžet za 25 miliona eura, dok je njegov pomoćnik Nikola Vukićević kazao da su u pregovrima da restrukturiraju dug koji dolazi na naplatu od 2015. godine sa dužim rokovima otplate.

Žugić je ocijenio da je budžet ove godine razvojni jer je, između ostalog, povećan kapitalni budžet za 25 miliona eura

Novi list u ekonomskoj politici

SDP očekuje da će se sledeće godine okrenuti novi list u ekonomskoj poltici na čemu ta partija insistira duže vremena. Poslanik te partije Damir Šehović ocijenio je pozitivni to što se nakon dužeg vremena ima značajnije povećanje kapitalnog budžeta , a ohrabruje i restriktivna politika izdavanja državnih garancija.

„ Insistiramo i dlje da se naplati poreski dug od EPCG jer će to biti uslov da podržimo budžet. Time bi poslali i poruku svim kompanijama da se porez mora platiti.“ Ponovi oje stav SDP –a šehović, koji je pozvao Žugića da odustane od naplate poreza na mobilne telefone.

Poslanik Andrija Popović, koji je govorio u ime kluba LP,HGI i Force, sumnja da će doći do ekonomskog rasta od 3,2 odsto, te da bi volio da ga vrijeme demantuje, dok je Almer Kalač (BS) kazao da bi glasoa za ukidanje taksi na mobline telefone ali da to ne može jer „razumije izdašnost tog izvora prihoda“ za državnu kasu. Kalač smatra da treba unaprijediti naplatu koncesija kako bi se popunoio budžet.

Abazović: Obračunajte se sa organizovanim kriminalom

Dritan Abazović (Pozitivna) je rekao da je Žugić vatrogasac koji samo prska vodu oko sebe kako bi ugasio požare i pozvao ga je da „prizove kišu“ da ih ugasi.

„Obračunajte se sa organizovanim kriminalom i sigurno ćete popuniti državnu kasu“istakao je Abazović.

Žugić je rekao da makroekonomski pokazatelji i naplata prihoda za devet mjeseci pokazuju da je „kiša počela da pada“.

„Nadam se da će se tako nastaviti u narednom periodu“ kazao je ministar, dok je Abazović podijelio sa njim iste želje.

Abazović je pitao Žugića zna li za nou riječ “kapovati” što znači plaćati tuđe dugove.

“Ministre, vi cijelo vrijeme kapujete” kazao je Abazović

Galerija

Bonus video: