Skupština danas raspravlja o državnom budžetu za 2014.

U sklopu budžeta su i izmjene Zakona o taksama i oporezivanje računa za mobilne telefone, što ne podržavaju opozicija i SDP
13 komentar(a)
euro, novac, Foto: Arhiva "Vijesti"
euro, novac, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 20.12.2013. 08:07h

Poslanici će danas raspravljati o Vladinom predlogu zakona o budžetu za narednu godinu u iznosu od 1,5 milijardi eura.

Odbor za ekonomiju, finansije i budžet u srijedu je, glasovima vlasti - DPS-a, SDP-a i BS, predložio da Skupština usvoji predlog budžeta, dok je protiv bio SNP. Poslanici Demokratskog fronta i Pozitivne nijesu bili na odboru, ali su protiv Vladinog predloga državne kase za 2014.

Iz SDP-a je ponovljeno da neće glasati na plenumu za budžet dok se ne nađe rješenje da se naplati dug od 50 miliona od EPCG, dio na rate, a dio povećanjem akcijskog kapitala države u energetskoj kompaniji.

Predlogom budžeta za narednu godinu deficit je projektovan na 66 miliona, kapitalni budžet na 92, dok će se za otplatu starih dugova potrošiti 248 miliona eura. Državnoj kasi naredne godine nedostajaće 238 miliona eura.

U sklopu budžeta su i izmjene Zakona o taksama i oporezivanje računa za mobilne telefone, što ne podržavaju opozicija i SDP.

Odbor je jednoglasno usvojio izmjene Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica kojim je definisano da se iduće godine i dalje ubira krizni porez od 15 odsto na plate koje prelaze bruto iznos od 720 eura. Do tog iznosa će se oporezovati po stopi od devet odsto.

Bonus video: