DPS i BS usvojili novi namet za mobilne koji neće proći plenum

Šehović je na sjednici Odbora za ekonomiju ponovio da je SDP protiv uvođenja poreza na mobilne telefone
78 pregleda 22 komentar(a)
mobilni telefoni, Foto: Shutterstock
mobilni telefoni, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 18.12.2013. 16:30h

Odbor za ekonomiju, finansije i budžet preporučio je Skupštini Crne Gore da usvoji vladin predlog Zakona o budžetu za narednu godinu, ali i izmjene zakona o taksama, kojima je predviđeno uvođenje novog poreza za sve korisnike mobilne telefonije (pripejd i postpejd), koji imaju račune veće od pet eura od naredne godine uzima dodatnih sedam odsto poreza, umjesto dosadašnje takse od po euro na sim karticu.

Predlog zakona za takse izglasan je zahvaljujući glasovima poslanika vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) i Bošnjačke stranke (BS), dok su protiv bili predstavnici Socijaldemokratske partije (SDP) i Socijalističke narodne partije (SNP).

Konačnu odluku donijeće poslanici na narednoj sjednici plenuma Skupštine, ali s obzirom da opozicija i SDP ne podržavaju novi namet, izmjene zakona neće imati potrebnu većinu za usvajanje.

Današnjoj sjednica Odbora nijesu prisustvovali poslanici Demokratskog fronta (DF), Pozitivne Crne Gore, koji ne podržavaju oporezivanje računa mobilne telefonije. Sjednici nijesu prisustvovali ni poslanici kluba partija iz redova albanske nacionalne manjine.

Za predlog zakona o budžetu za 2014. glasali su poslanici vladajuće koalicije (DPS, SDP i BS), dok su protiv bili poslanici SNP-a.

Poslanik SDP-a Damir Šehović je kazao da ta partija ne podržava ti vladin predlog o novim taksama i naveo da umjesto toga treba naplatiti poreski dug, smanjiti sivu ekonomiju, snažnije oporezovati priređivače igara na sreću, usvojiti zakon o rokovima plaćanja među kompanijama, te zaustaviti, kako je istakao, "dalje razbacivanje novca iz budžeta na KAP".

"Ti prihodi treba da budu zamjena za porez na mobilne telefone", rekao je Šehović.

Socijalistička narodna partija (SNP) amandmanski je djevala na predlog zakona o taksama, kako bi se ukinule takse i na kablovsku televiziju.ž

"Smatramo da treba pojačati naplatu takse za korišćenje akustičnih uređaja i pušačkih zona. Tu treba pojačati kontrolu i naći nove prihode za budžet i te prihode treba usmjeriti za rješavanje pitanja iz domena Fonda rada i Fonda za obeštećenje", poručio je Aleksandar Damjanović iz SNP-a, koji je i predsjednik Odbora.

On je kazao da je projektovani prihod budžeta od 6,7 miliona eura od taksi za narednu godinu mali te da ne treba "klati vola zbog kila mesa". Umjesto toga, Damjanović predlaže da se naplati poreski dug i smanjiti sivu ekonomiju.

Bonus video: