Opozicija podržava kandidaturu Pejovića za člana Senata DRI

Peto mjesto u Senatu DRI upražnjeno je nakon što je bivši predsjednik Senata Miroslav Ivanišević u aprilu podnio ostavku
119 pregleda 0 komentar(a)
Zarija Pejović, Foto: Luka Zeković
Zarija Pejović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 17.12.2013. 07:27h

Skupštinski Administrativni odbor saslušao je kandidate za petog člana Senata Državne revizorske institucije (DRI), a poslanici će se narednih dana izjasniti koga podržavaju za tu funkciju.

To je ponovljeni konkurs jer na prethodnom nijedan kandidat nije imao sedam glasova da bi bio predložen Skupštini da ga izabere.

"Vijesti" nezvanično saznaju da će opozicija (DF, SNP i Pozitivna) ponovo glasati za bivšeg poslanika Pokreta za promjene, ekonomistu Zariju Pejovića, dok u vladajućoj koaliciji navodno još nijesu odučili koga će sada podržati.

Fali mu podrška SDP-a, čiji je neklada bio član.

Službenik Ministarstva finansija Mirko Jovović, jedan od direktora Gornjeg Ibra u stečaju Rudžija Kalač i Sonja Smolović iz Regulatorne agencije za energetiku prijavili su se za člana Senata DRI, uz šest kandidata koji su konkurisali i na prethodnom konkursu.

Osim Pejovića, ranije su se prijavili državni revizori Neli Ćuković i Radule Žurić, bivši pomoćnik ministra poljoprivrede Branko Bulatović, izvršni direktor barske firme Regent Žarko Đurišić.

Od Senata DRI ne odustaje ni bivši generalni sekretar Skupštine i bivši direktor Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS) Milan Radović. Na poništenom konkursu su ga podržali samo poslanici DPS-a, a Pejović je imao najviše glasova, s tim što nije bilo dovoljno da bi ga odbor predložio Skupštini.

Pejovića je podržalo šest poslanika opozicije, dobio je većinu u oba kruga javnog glasanja, ali je trebalo sedam glasova za prolaz. Nekadašnji direktor ZIKS-a bio je na drugom mjestu jer ga je podržalo pet poslanika DPS-a.

Kemal Zoronić (Bošnjačka stranka) u prvom krugu je glasao za Bulatovića, a Rifat Rastoder (SDP) za Đurišića. Zoronjić i Rastoder su ostali uzdržani u drugom krugu.

Opozicija je kritikovala podršku DPS-a Radoviću koji je nekada sa pozicije generalnog sekretara Skupštine praktično smijenjen nakon izvještaja Evropske komisije o netransparentnom trošenju novca što je i DRI ukazala u izvještajima.

Peto mjesto u Senatu DRI upražnjeno je nakon što je bivši predsjednik Senata Miroslav Ivanišević u aprilu podnio ostavku zbog kompromitujućeg snimka.

Bonus video: