Česi i Kinezi su glavni konkurenti

EPCG objavila da će pregovarati sa četiri ponuđača o gradnji TE, Škoda i Powerchina u vrhu
1 komentar(a)
Ažurirano: 17.12.2013. 08:06h

Češka kompanija Škoda Praha i kineska Powerchina Hubei Electric Power Survey glavni su konkurenti za posao gradnje termoelektrane (TE) u Pljevljima u partnerstvu sa Elektroprivredom (EPCG), saznaju “Vijesti”.

Na juče objavljenoj listi kompanija sa kojima će EPCG pregovarati o projektu gradnje drugog bloka TE je i slovački konzorcijum Istroenergo group, a četvrta je kineska China Machinery Engineering Corporation (CMEC).

Prema saznanjima “Vijesti” iz radne grupe za izbor najbolje ponude, lista kompanija sa kojima će se pregovarati je objavljena redosljedom koji odgovara kvalitetu ponuđenog za taj energetski posao.

Iz EPCG je saopšteno da su ta četiri punuđača dostavila najkvalitetnije ponude.

Do kraja januara iduće godine očekuje se izrada analize održivosti kojom će se precizirati ekonomska opravdanost svakog projekta pojedinačno

Za gradnju TE prijavilo se devet konzorcijuma i kompanija, od čega pet kineskih. Ruska ponuda je odmah odbijena jer nije bila potpuna.

“Radna grupa će nastaviti analizu podataka. Do kraja januara naredne godine očekuje se izrada analize održivosti kojom će se precizirati ekonomska opravdanost svakog projekta pojedinačno”, saopšteno je iz većinski državne EPCG, kojom upravlja italijanski A2A.

U EPCG su istakli da su tražili dodatna pojašnjenja predloženih rješenja, a direktni razgovori su objavljeni u prvom krugu biranja partnera.

Nakon analize projekata, radna grupa će pripremiti i dostaviti detaljnu informaciju i analizu održivosti Odboru direktora EPCG na odobrenje.

Odbor će definisati finalni investicioni paket koji će dostaviti Vladi i njenom partneru u Elektroprivredi - kompaniji A2A.

“Akcionari će potom, shodno ovlašćenjima, donijeti potrebne odluke nakon čega se očekuje da radna grupa nastavi sa aktivnostima”, ukazali su iz EPCG.

Plan EPCG predviđa da TE Pljevlja bude snage u opsegu 220 do 300 megavata na lokaciji postojeće centrale, električne efikasnosti ne manje od 38 odsto. Projektom je planirana i toplifikacija grada u saradnji sa Opštinom Pljevlja. Blok se mora, prema uslovima poziva, graditi uz primjenu najsavremenije tehnologije u skladu sa novim uslovima za zaštitu okoline. Obaveza ponuđača bila bi da obezbijedi kredit ili da, u određenom procentu uz finansiranje projekta, ponudi opciju zajedničkog ulaganja, odnosno da bude industrijski i finansijski partner EPCG za projekat, kao akcionar ili drugačije.

Osim kompanija koje su na listi onih sa kojima će pregovarati radna grupa, koju čine predstavnici EPCG, Ministarstva ekonomije i Rudnika uglja, da gradi TE htio je i poljski konzorcijum načelu sa Pol-Motom. Ponude su dostavile i kineske kompanije - TBEA Shenyang Transformer Group, China Gezouba Group International Engineering Company (CGGC) i China Nationaly Electric Engineering (CNEEC).

Bonus video: