Zemlje Balkana u trci za 10 milijardi iz Kine

Zemlje regiona pokušavaju da privuku što više novac iz kineskog plana
6 komentar(a)
EU i Kina, Foto: Shutterstock
EU i Kina, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 16.12.2013. 17:55h

Sve balkanske zemlje posljednjih mjeseci trude se da privuku što više od 10 milijardi dolara iz kineskog investicionog plana za Jugoistočnu Evropu.

Samo posljednjeg mjeseca u Kini su, kako prenose mediji, bili makedonski predsjednik Đorđe Ivanov i hrvatska šefica diplomatije Vesna Pusić, a krajem avgusta i srpski predsjednik Tomislav Nikolić. Svi nude svoje zemlje kao važne ulazne tačke kineskog kapitala u ovaj dio Evrope.

I premijer Milo Đukanović sa još 15 kolega iz centralne i istočne Evrope prisustvovao je 25. i 26. novembra u Bukureštu sastanku sa kineskim premijerom Ven Džiabaom, kako bi definisali trogodišnji plan aktivnosti za realizaciju kineskog investicionog plana vrijednog 10 milijardi dolara.

Tada je najavljeno da Crna Gora očekuje kineske investicije u infrastrukturu, energetiku, turizam i poljoprivredu, ali je od konkretnih projekata pomenut autoput Bar - Boljare i drugi blok termoelektrane Pljevlja.

Đukanović je prošle sedmice najavio da bi izgradnja autoputa sa kineskim konzorcijumom mogla početi i krajem februara naredne godine, dok je još u toku tender za drugi blok TE na kojem učestvuje pet kineskih ponuđača.

Makedonski premijer Nikola Gruevski, kako prenosi poslovni magazin “Kapital”, ponudio je Kini više projekata a za sada je izvjesno da će dva glavna infrastrukturna projekta u zemlji, čiji je početak realizacije planiran za iduću godinu, autoputevi Skoplje-Štip i Kičevo-Ohrid, biti finansirani sa zajmom iz kineske državne Eksim banke.

Najveći pomak u saradnji sa Kinom u ovom projektu za kredit od 10 milijardi dolara, napravljen je u Srbiji, gdje se most Zemun-Borča smatra pionirom u realizaciji kineskog plana.

Iz Vlade Srbije predloženo je da Beograd bude sjedište kineske radne grupe za infrastrukturu, saobraćaj i energetiku iz ovog projekta. U Srbiji je izvjesna i izgradnja dva auotoputa, moravski koridor od Pojate do Preljina i dionice Novi Sad-Ruma, koji su vrijedni 642 miliona eura, koje finansira kineska Eksim banka.

Rok otplate je 20 godina, grejs period od pet godina i maksimalna kamatna stopa od 2,5 odsto. Srbija planira da se iz istog kineskog kredita finansira dio autoputa od Beograda do Čačka, kao i proširenje termoelektrane Kostolac u koju bi bilo uloženo i do milijardu i po.

Za Hvatsku su najavljene moguće investicije u luke, željeznicu, nastavak autoputa preko mosta Pelješac i energetiku. Pusić je kinezima ponudila da Hrvatska bude ulazna tačka za Kinu u regiji i da se uklone prepreke za ulaganje radi kojih do sada nije ostvarena nijedna veća kineska investicija u Hrvatskoj.

Bonus video: