Dumortije traži dozvolu za gradnju golf terena na Spasu

Belgijski konzul nakon osam godina riješio sporove i predao zahtjev...
219 pregleda 2 komentar(a)
brdo Spas, Foto: Savo Prelević
brdo Spas, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 13.12.2013. 16:05h

Počasni konzul Belgije, biznismen Žan Luk Dumortije, juče je podnio zahtjev za izdavanje građevinske dozvole za gradnju golf terena na brdu Spas, čime je okončana dosadašnja agonije od osam godina pokušaja realizacije ovog projekta.

Zahtjev je Ministarstvu održivog razvoja predala zajednička kompanija Belgijanca i Opštine “Montenegro Golf Course“.

Cijeli projekta su od samoga početka pratili brojni problemi. Nakon što je prije osam godina kupio kompleks od 80 hektara na brdu Spas, te prezentovao namjere da gradi prvi golf teren sa 18 rupa, dva hotela i 20 renta vila, uslijedila je tužba mještana, da je dio zemlje kupio od lažnog vlasnika. Dumortije, je kupio nekih sto hiljada kvadrata, koji su sporni, a koje su nakon maratonskog sudskog spora, mještani povratili, jer se njhov seljanin lažno predstavio kao vlasnik njihove đedovine. Osim imovinskih, uslijedili su i problemi oko planskih dokumenata, koji i dalje traju, jer tek donošenjem novog Prostornog urbanističkog plana, mogao bi biti odobren cijeli investicioni poduhvat Belgijanca.

Vlada je prije godinu dala saglasnost Opštini Budva da svojih 310 hiljada kvadrata, kao kapital uloži u firmu „Montenegro Golf Course“. Opština ima 15 odsto kapitala, a ostalo Dumortije.

A da su svi sporovi, pa i oni koje je Belgijanac imao sa Opštinom oko procjene unijete zemlje u novoformiranu kompaniju riješeni, potvrđuje i prekjučerašnja najava ministra održivog razvoja Branimira Gvozdenovića da očekuje da će investitor ubrzo podnijeti zahtjev za građevinsku dozvolu.

A priča o Spasu, koja traje punih osam godina, preselila se prekjuče i u crnogorski parlament, nakon što je poslanik SNP Aleksandar Damjanović, pitao zbog čega resorno ministarstvo ne daje saglasnost na Prostorno urbanistički plan i time koči investiciju na brdu Spas. Do tada po važećoj Lokalnoj studiji lokacije Spas, definisani su kapaciteti koji mogu biti izgrađeni.

Gvozdenović je kazao da planski dokument Lokalna studija lokacije Spas je donesena i na osnovu nje može da se izgradi golf teren, hoteli i vile.

Gvozdenović je kazao da planski dokument Lokalna studija lokacije Spas je donesena i na osnovu nje može da se izgradi golf teren, hoteli i vile

“Počasni konzul, njegov tim, koji je formiran u Crnoj Gori, već je dostavio dio dokumentacije koji mu je potreban za građevinsku dozvolu. U slučaju da su riješeni imovinsko pravni odnosi, investitor može da počnu pripremne radove, ako traži saglasnost od Vlade. Ovdje nema nikakvog problema da sjutra ujutro investicija počne, zahvaljujući saglasnosti parlamenta”, kazao je Gvozdenović.

On je podsjetio da LSL Spas, obuhvata prostor od 96,88 hektara te da je na tom prostoru, namijenjen turizmu - hotel, turističko stanovanje vile, golf teren, akva park, sport, rekreacija, zelene površine, kao i kolske i pješačke saobraćajnice. Ukupan broj ležaja u turističkom naselju je oko 840, a bruto građevinska površina koja se može izgraditi jeste nešto oko sto hiljada kvadrata”, istako je Gvozdenović.

Belgijanac gazda na 800 hiljada kvadrata

Dumortije je kupio zemljišni kompleks na brdu Spas od gotovo 80 hektara, koji je upisan na nekoliko njegovih povezanih firmi. Uvidom u centralni registar privrednog suda, Dumortije ima nekoliko kompanija čiji je osnivač. Firma R.E.B, je upravo jedna od njih.

Tu firmu osnovala je kompanija Hill Spas - Budva, čiji je ovlašćeni zastupnik Dumortije, a na koju je u katastarskoj evidenciji uknjiženo ukupno 790.591 kvadrat zemljišta na Spasu. Firmu Hill Spas osnovala je kompanija HSB za razvoj projekata o nekretninama i turizam, koja je sa Opštinom ušla u zajednički posao.

Mještani dobili zemlju

Izgradnja golf terena na brdu Spas dovedena je u pitanje i još iz jednog razloga. Starosjedjelačke porodice iz sela Seoce, poslije punih šest godina sudskog procesa dokazale su da je 100 hiljada kvadrata, koje je od njihovog saplemenika kupio Dumortije, na brdu Spas njihova imovina.

Maratonski sudski spor okončan je dijelom u junu prošle godine, kada je kotorski Osnovni sud donio presudu da se porodici Janović vrati 60 hiljada kvadrata a porodicima Teodorović i Marković 18 hiljada kvadrata.

Treći sudski spor za 18 hiljada kvadrata koje vodi porodica Marinović, je pri kraju i očekuje se ista presuda. Sud je u presudi naložio da se oni kao vlansnici uknjiže, što je mjesecima ignorisao katastar.

Bonus video: