Luka Bar: Počinje gradnja graničnog kontrolnog punkta za izvoz mesa

Ivanović je naveo da se na taj način dobija mogućnost da pristupe tržištima koja su dugo bila ili su još zatvorena za Crnu Goru
1 komentar(a)
Luka Bar, Foto: Anto Baković
Luka Bar, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 11.12.2013. 17:07h

Postavljanje kamena temeljca za izgradnju objekta za veterinarsku i fitosanitarnu kontrolu u Luci Bar predstavlja važan korak koji vodi ka uspostavljanju evropskih standarda i jačanju procedura značajnih za poljoprivredne proizvođače, saopštio je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Petar Ivanović.

On je danas, zajedno sa predstavnicima Svjetske banke i predsjednikom Opštine Bar, Žarkom Pavićevićem, postavio u Luci Bar kamen temeljac za izgradnju objekta za veterinarsku i fitosanitarnu kontrolu.

To će biti prvi granični kontrolni punkt za izvoz mesa i prerađevina od mesa, veterinarsku i fitosanitarnu kontrolu proizvoda po evropskim standardima u Crnoj Gori.

“Danas se ne govori samo o jednom novom objektu, već i o novom važnom koraku koji nas vodi ka uspostavljanju standarda koji važe u Evropi i u svijetu, kao i ka jačanju procedura koje su izuzetno značajne za crnogorske poljoprivredne proizvođače”, rekao je Ivanović.

On je naveo da se na taj način dobija mogućnost da pristupe tržištima koja su dugo bila ili su još zatvorena za Crnu Goru.

"Siguran sam da će osim poljoprivrede ovaj objekat imati efekat i na Luku Bar, kroz transport i servise. Zajedno sa lukom, Opštinom i Svjetskom bankom radimo na realizaciji ovog projekta koji treba da otvori vrata za izvoz mesa, proizvoda od mesa i žive stoke ako nigdje drugdje, a ono makar prema tržištima koja su nam tradicionalno bila otvorena, u zemljama kojima gravitiramo”, poručio je Ivanović.

Prema njegovim riječima, gradnja objekta bi trebalo da bude završena za šest do šest i po mjeseci.

Investicija od 400.000 eura

Iz Ministarstva je saopšteno da će izgradnjom kontrolnog punkta biti omogućeno crnogorskim proizvođačima izvoz proizvoda životinjskog porijekla i žive stoke po evropskim standardima, a povećaće se i stepen bezbjednosti hrane u Crnoj Gori.

Investicija vrijedna 400 hiljada eura sprovodi se kroz Projekat institucionalnog razvoja i jačanja poljoprivrede (MIDAS), koji realizuje Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja u saradnji sa Svjetskom bankom.

Prije postavljanja kamena temeljca, u Opštini Bar je potpisan ugovor sa predstavnicima izvođača radova, firmom Bast i nadzornim preduzećem za izgradnju objekta.

Bonus video: