Montstate i Mianja dobili znak Dobro iz Crne Gore

"Širenje kruga domaćih proizvoda i usluga natprosječnog kvaliteta jedan je od temeljnih ciljeva i sadržaja projekta Dobro iz Crne Gore"
165 pregleda 2 komentar(a)
Dobro iz Crne Gore, Foto: Privrednakomora.me
Dobro iz Crne Gore, Foto: Privrednakomora.me
Ažurirano: 11.12.2013. 15:10h

Savjet za dodjelu žiga vizuelnog označavanja crnogorskih proizvoda Privredne komore (PKCG) odobrio je cetinjskim preduzećima Montstate i Mianja pravo na korišćenje znaka Dobro iz Crne Gore.

Iz PKCG je saopšteno da su odluke o tome donijete na osnovu izvještaja koje je podnio Tehnički komitet za meso, ribe i prerađevine nakon detaljnog uvida u dostavljenu dokumentaciju o kompanijama i kandidovanim proizvodima.

"Akcenat je stavljen na usvojene procedure kontrole kvaliteta i bezbjednosti proizvoda, međunarodna priznanja za proizvode i menadžment, kao i preduzete aktivnosti na jačanju vizuelnog identiteta kompanije", naveli su iz PKCG.

Preduzeće Montstate, koje je za dobijanje kolektivnog žiga kandidovalo pršut - u komadu vakum, osnovano je 1993. godine, a od 2006. godine se bavi preradom mesa i prodajom mesnih proizvoda.

Godišnji obim proizvodnje je oko 350 tona dimljenih proizvoda od mesa. Montstate 75 odsto proizvoda plasira na domaće tržište, dok preostalih 25 odsto izvozi uglavnom u Srbiju i Bosnu i Hercegovinu.

Kompanija posjeduje sertifikat za ispunjenost svih uslova i implementaciju HACCP sistema.

Preduzeće Mianja, koje je za dodjelu žiga kandidovalo vakumirani pršut u komadu i rezani, osnovano je 2009. godine i bavi se preradom mesa. Mianja godišnje proizvede oko 100 tona dimljenih mesnih proizvoda, koje prodaje uglavnom na domaćem tržištu, a posjeduje i sertifikat za ispunjenost svih uslova i implementaciju HACCP sistema.

Iz PKCG su podsjetili da pravo korišćenja znaka Dobro iz Crne Gore ima 79 proizvoda 17 proizvođača. Njihovim brendiranjem se, kako je objašnjeno, doprinosi da se proizvod razlikuje od drugih, osigurava se konzistentnost i postiže bolja cijena.

"Cijeneći značaj promovisanja specifičnih, autohtonih proizvoda sa izraženim kvalitetom, kako na domaćem, tako i na stranom tržištu, kao i potrebu podsticanja što većeg broja preduzeća da zadovolje uslove za dobijanje prestižnog znaka kvaliteta, Savjet projekta je revidirao troškovnik za rješavanje zahtjeva za njegovu dodjelu i upotrebu", navodi se u saopštenju.

Na sjednici Savjeta, koji je razmatrao Izvještaj o realizovanim aktivnostima u ovoj godini i plan aktivnosti za narednu, ocijenjeno je da će domaće tržište i javnost i u sljedećoj godini biti predmet prioritetne pažnje.

"Širenje kruga domaćih proizvoda i usluga natprosječnog kvaliteta jedan je od temeljnih ciljeva i sadržaja projekta Dobro iz Crne Gore i u narednoj godini", saopšteno je iz PKCG.

PKCG bi, kako su kazali, trebalo da sa Ministarstvom turizma i Nacionalnom turističkom organizacijom realizuje zajedničku kampanju u cilju boljeg pozicioniranja proizvoda sa znakom Dobro iz Crne Gore.

Bonus video: