Kavarić obećao pomoć radnicima Montavar Inženjeringa

„Ministar nam je obećao pomoć, ali sjutra ćemo znati detaljnije informacije, jer sada moramo da održimo zbor i dogovorimo se šta dalje“, rekao je Jakić
1 komentar(a)
Vladimir Kavarić, Foto: Boris Pejović
Vladimir Kavarić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 11.12.2013. 13:49h

Ministar ekonomije Vladimir Kavarić obećao je pomoć radnicima nekadašnjeg nikšićkog Metalca, preimenovanog u Metalnu Montavar Inženjering, koji su danas protestovali ispred tog Vladinog resora.

Predsjednik Štrajkačkog odbora, Spasoje Jakić, kazao je agenciji Mina-business, da su se radnici u 11 sati okupili ispred Ministarstva ekonomije, nakon čega ih je Kavarić primio na sastanak.

„Ministar nam je obećao pomoć, ali sjutra ćemo znati detaljnije informacije, jer sada moramo da održimo zbor i dogovorimo se šta dalje“, rekao je Jakić.

Radnici nekadašnjeg nikšićkog Metalca štrajkuju od 25. novembra i traže regulisanje pravnog statusa, isplatu zarada, povezivanju staža i pokretanju proizvodnje. Oni od prošle sedmice protestuju ispred zgrade Opštine Nikšić, dok su ove počeli i mirne proteste u Podgorici.

Radnici su ranije najavili da će sjutra protestovati ispred zgrade Vlade, a u petak ispred Skupštine.

Metalac u stečaju je 2004. godine kupio Goran Mladenović iz Slovenije za 450 hiljada EUR. On je prošle godine počeo dobrovoljnu likvidaciju firme tvrdeći da ne može poslovati zbog duga od oko tri miliona i nemogućnosti rada u Croj Gori.

Početkom prošle godine pod okriljem Metalca osnovana je druga firma Metalna Montavar Inženjering koju je, prema navodima radnika, od Mladenovića preuzeo Nikola Furundžić.

Prema saznanjima radnika, Furundžić ih je upisao kao zaposlene u Metalni Montavar Inženjeringu, koja nema nikakve imovine, ali ima velike dugove, zbog čega se plaše uvođenja stečaja.

Bonus video: