Medojević: Tajkunima opraštamo kamate, a oni drže novac vani

"Otpisom kamata na poreska dugovanja želimo da olakšamo poslovanje privrednicima i da ublažimo efekete krize nastale smanjenjem prihoda", kazao je Žugić
8 komentar(a)
Ažurirano: 10.12.2013. 17:59h

Poreska uprava i Ministarstvo finasija procijenili su da se može naplatiti između 7 i 12 miliona eura od onih firmi koje pristanu da im se otpišu kamate na poreska dugovanja, a da izmire glavnicu duga odjednom, saopštio je ministar finansija Radoje Žugić u Skupštini koja je razmotrila predloge zakona o otpisu kamata na poreske i carinske obaveze i dopune zakona o porezu na dobit firmi.

Prema najnovijim podacima, kako je naveo ministar, u ukupnim poreskim dugovanjima od 330 miliona eura kamata učestvuju sa 67 miliona.

"Otpisom kamata na poreska dugovanja želimo da olakšamo poslovanje privrednicima i da ublažimo efekete krize nastale smanjenjem prihoda", kazao je Žugić, dodajući da pravo na otpis kamata imaju i one firme koje su u postupku prinudne naplate.

Radoje Žugić

Poslanici su su istakli da se tim rješenjem dovede u neravnopravnim položaj one firme koje su uredno izmirile obaveze, te da je moguće i da se ta mjera zloupotrijebi.

"Može se desiti finansijka nedisciplina. Zašto bi neko plaćao obaveze redovno ako zna da će mu država to oprostiti. Problem je i što je taj dug naplaćen od građana kroz razne usluge ,a te firme dalje nijesu izmirivale obaveze prema državi", kazao je Mladen Bojanić (Pozitivna) koji je postavio pitanje zašto je dozvoljeno da se nagomila poreski dug.

Zoran Jelić (DPS) kazao je da firmama koje su prije vremena plaćale poreze treba uvesti određene stimulativne mjere.

"Neće biti zloupotreba jer planiramo novo zakonsko rješenje kojima će se sankcionisati povratnici u prekršajima gdje će kazna bila i oduzimanje dozvole za rad", rekao je Žugić

“Potrebno je i da banke kroz model naplate loših kredita ne naplaćuju zatezne kamate već samo glavnicu kako bi se rerlaksirala privreda. Mislim da veliki dio firmi ovo neće prihvatiti zbog dugovanja koje imaju prema bankama koje ih pritiskaju", kazao je Damjanović.

Lider SNP–a Srđan Milić rekao je da ne treba oslobođati kamate one koje su prodavali nekretnine pa po osnovu poreza na promet nepokretnosti duguje oko 38 miliona eura.

U DF-u su pozvali ministarstvo i PU da prošire poreski obuhvat na "tajkune koji drže novac u inostranstvu".

"Na to imate pravo po zakonu o poreskoj administraciji. Tajkunima opraštamo kamate, a oni drže novac vani. Iznešeno je oko šest milijardi eura", rekao je Nebojša Medojević (DF).

Žugić je kazao da su svjesni da otpis kamata nije fer prema urednim platišama, ali da je to nužno kako bi se stimulisala privreda.

"Neće biti zloupotreba jer planiramo novo zakonsko rješenje kojima će se sankcionisati povratnici u prekršajima gdje će kazna bila i oduzimanje dozvole za rad", istakao je Žugić.

Poslanicu su završila raspravu o Aneksu ugovora između Vlade i konzorcijuma Nortstar i Equest Kapital o dugoročnom zakupu zemljišta na poluostrvu Luštica, na kome će biti izgrađen turistički kompleks. Ugovor o dugoročnom zakupu je potpisan 2009. godine.

Žugić: Želimo da stimulišemo privredu

Dopunama zakona o porezu na dobit omogućeno je da privrednici koji do 31. marta plate tu obavezu prema državi za prethodnu godinu dobiju umanjenje od šest odsto. Privrednicima je sada omogućeno da taj porez plate u šest mjesečnih rata.

Žugić je kazao da žele da stimulišu privredu i one platiše koji redovno izmiruju tu obavezu.

Milić je kazao da je po osnovu poreza na dobit iznešeno oko 230 miliona iz države o čemu je trebalo povesti računa, dok je Đukanović ocijenio da je bolje da se država okrenula onima koji imaju problema u poslovnaju , a ne firmama koje ostvaruju veliku dobit.

Srđan Perić (Pozitivna) ocijenio je da mjera neće puno pomoći malom biznisu, ali da hoće velikim firmama.

Galerija

Bonus video: