H&M: Podižu cijene kako bi povećali plate

H je u novembru lansirao program pod nazivom Pravedna platežna politika, navodeći da bi svim tekstilnim radnicima trebalo omogućiti da žive od svoje plate
0 komentar(a)
H&M, Foto: Fanpop.com
H&M, Foto: Fanpop.com
Ažurirano: 10.12.2013. 08:55h

Švedska modna kuća H&M razmatra povećanje maloprodajnih cijena u budućnosti kako bi mogla isplatiti veće zarade siromašnijim radnicima.

Kompanija je u Stokholmu održala sastanak na kojem su najavljeni planovi za povećanje zarada radnika u tekstilnoj industriji u zemljama poput Bangladeša, gdje minimalna dnevnica iznosi oko dva USD, prenosi SEEbiz.

Predsjednik sektora H&M-a za održivost, Helena Helmerson, kazala je da povećanje maloprodajnih cijena predstavlja jednu od mogućnosti na duži rok, ali da kupci ne treba da očekuju njihov rast u bliskoj budućnosti.

"Ovo je prvi put da H&M najavljuje podizanje cijene i da su kupci spremni na to. Biće potrebne godine da bi radnici u Bangladešu mogli da žive od svojih plata, ali smo optimističniji nego ranije, jer u ovom planu učestvuju svi - sindikati, radnici, dobavljači i Vlada”, saopštila je Viveca Risberg iz agencije za nadzor švedskih multinacionalnih kompanija Swedwatch.

H&M je u novembru lansirao program pod nazivom Pravedna platežna politika, navodeći da bi svim tekstilnim radnicima trebalo omogućiti da žive od svoje plate.

Helmerson je kazala da će kompanija iskoristiti veličinu i uticaj među dobavljačima da bi promovisala više zarade, obuku za radnike i priznavanje uloge sindikata u pregovorima o platama.

Bonus video: