Devet investicija za izlazak iz krize

Naredne tri godine Vlada očekuje konstatan rast BDP-a od po 3,5 do 3,8 odsto godišnje, a učešće stranih investicija u njemu je najznačajnija stavka
60 pregleda 14 komentar(a)
Ažurirano: 09.12.2013. 19:33h

Kada će i kako Crna Gora izaći iz ekonomske krize zavisiće od realizacije devet velikih investicija, vrijednih 3,8 milijardi eura, koje bi, kako je navedeno u analizi makroekonomskih kretanja koju je Vlada usvojila u četvrtak, trebalo da da budu završene u narednih pet godina, odnosno do kraja 2018.

Neke od ovih investicija su već započete, poput marine Porto Montenegro i turističko-stambenih kompleksa Luštica bej i azerbejdžanskog u Kumboru, a za neke se znaju investitori ali se čeka završetak planova ili imovinskih sporova poput Plavih horizonata i podmorskog energetskog kabla za Italiju.

Za drugi blok Termoelektrane Pljevlja u toku je tender za investitora, a preostale tri velike investicije se pominju već godinama, kao što su autoput Bar - Boljare, žičara Kotor - Lovćen i Rudnik uglja i TE Maoče.

Izgradnja novog rudokopa na Maoču za sada se nalazi samo u planovima, a zavisiće od uspjeha izgradnje drugog bloka TE Pljevlja. Ova investicije je procijenjena na 500 miliona

Ove investicije prema očekivanjima Vlade tokom izgradnje i kasnijeg korišćenja otvorile bi 10.000 radnih mjesta i imale najznačajniji uticaj na rast ekonomije i bruto domaćeg proizvoda BDP.

Većinu ovih investicija vode poznate svjetske kompanije, koje ne bi trebalo da imaju problema sa obezbjeđenjem novca, a njihov uticaj na crnogorsku ekonomiju zavisiće od uključenje crnogorskih firmi i radnika i korišćenje domaćih sirovina ili proizvoda.

Planirane investicije u marinu Porto Montengro, kojim upravlja firma kanadskog milijardera Pitera Manka, su 100 miliona a u najvećem dijelu se odnose na proširenje marine za 180 vezova i izgradnju luksuznog hotela Regent.

Kompanija Luštica Divelopment, u kojoj 90 odsto ima egipatski Oraskom a 10 odsto Vlada, do sada je u turističko-stambeni u nautički kompleks, prema saopštenjima, investirala 35 miliona eura. Do sada je, na ovoj ekskluzivnoj lokaciji, započeta izgradnja 10 stambenih zgrada i prve od dvije marine. Ukupna investicija do 2018. trebalo bi da iznosi milijardu i 100 miliona.

Na kompleksu bivše kasarne u Kumboru u toku je rušenje starih zgrada i pripremni građevinski radovi, a značajnije investicije iz azerbejdžanskog SOKAR-a najavljuju za narednu godinu. Investitor je ljetos najavio da će cijeli posao izgradnje luksuznog hotela, 180 hiljada kvadrata stambenog i poslovnog prostora, marine i pješčane plaže završiti za 32 mjeseca. Ukupna investicija procijenjena je na 500 miliona eura, a najavljeno je zapošljavanje čak tri hiljade domaćih radnika, većinom građevinaca. Do sada se u centru za obuku i Bijelom Polju javilo nešto manje od trista radnika.

Izgradnja autoputa, odnosno samo dionice od Smokovca do Matešava, o kojoj se priča već deceniju je procijenjena na 800 miliona eura

Projekat novog hotela u zalivu Pržno kod Tivta, na mjestu nekadašnjeg hotela Plavi horizonti, najavljen je prije tri godine. Katarski državni investicioni fond Katari diar je prije dvije godine strušio ovaj hotel, ali su imovinski problemi odložili početak gradnje novog. Investitor je sada zatražio izmjenu urbanističkog plana najavljujući gradnju samo kondo hotela i stambeno naslje - vile i apartmane na prodaju. Ova investicije je predviđena u iznosu od 250 miliona eura.

Za drugi blok TE Pljevlja još je u toku tenderska procedura, a u igri su kineske, slovačke i češke kompanije. Prema Vladinoj procjeni u analizi očekivana investicija je 280 miliona eura.

Za žičaru Kotor - Lovćen, koja se proteklih godina najčešće pominje pred izbore, kako tvrde i lokalne samouprave na Cetinju planska dokumenta su završena i poslata su Skupštini. Žičara na ovoj loakciji postojala je prije skoro sto godine, izgrađena je tokom austrougarske okupacije u Prvom svjetskom ratu 1916. godine. Ova investicije je procijenjena na 47 miliona eura.

Izgradnja novog rudokopa na Maoču za sada se nalazi samo u planovima, a zavisiće od uspjeha izgradnje drugog bloka TE Pljevlja. Ova investicije je procijenjena na 500 miliona.

Izgradnja autoputa, odnosno samo dionice od Smokovca do Matešava, o kojoj se priča već deceniju je procijenjena na 800 miliona eura. Prema sadašnjim planovima Vlade bila bi finansirana iz dugoročnog kredita, a već godinu su u toku pregovori sa kineskim partnerima. Prema ranijem planu naredne godine bi u prvu fazu bilo uloženo 100 miliona.

Potrošnja se oporavlja 2016?

“Iako model rasta crnogorske ekonomije, koji se zasniva na investicionoj aktivnosti stranih vlasnika, nije održiv na dugi rok, on će u srednjem roku (pet godina) imati dominantan uticaj na ukupne tokove ekonomske aktivnosti u Crnoj Gori”, navedeno je u jesenjoj analizi makroekonomskih kretanja.

Naredne tri godine Vlada očekuje konstatan rast BDP-a od po 3,5 do 3,8 odsto godišnje, a učešće stranih investicija u njemu je najznačajnija stavka od 2,2 do 1,2 procentna poena.

U ovom vladinom dokumentu se navodi da potrošnja stanovništva zbog smanjenja plata i zamrzavanja penzija ima negativan uticaj na rast BDP-a ove godine od 0,9 odsto. Ali da bi od naredne, uz očekivani rast zaposlenosti, bila povećana i 2016. imala uticaj od 1,2 odsto koliko i strane investicije. U Vladi očekuju da bi ovi projekti, nakon njihovog završetka, imali stalan uticaj na rast crnogorske ekonomije i podsticaj za druge investicije u turizam, energetiku, poljoprivredu,...

Galerija

Bonus video: