Raspisan tender za zakup vojno-turističkog kompleksa “Mediteran” na Žabljaku

U pitanju je dugoročni zakup za period koji ne može biti kraći od 31 niti duži od 90 godina, uključujući izgradnju i njegovo upravljanje
253 pregleda 1 komentar(a)
Kompleks "Mediteran" na Žabljaku, Foto: Obrad Pješivac
Kompleks "Mediteran" na Žabljaku, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 08.12.2013. 13:08h

Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte raspisao je međunarodni javni tender za davanje u dugoročni zakup nekadašnjeg vojno-turističkog kompleksa “Mediteran” na Žabljaku i pozvao je zainteresovane da do kraja januara naredne godine dostave svoje ponude.

Precizira se da se radi o dugoročnom zakupu za period koji ne može biti kraći od 31 niti duži od 90 godina, uključujući izgradnju i njegovo upravljanje.

Kako se navodi, na tenderu mogu učestvovati iskusni domaći i međunarodni investitori sa finansijskom sposobnošću, kao i iskustvom u projektovanju, gradnji, marketingu i poslovanju turističkim kompleksima. Učešće na tenderu će biti omogućeno zainteresovanim investitorima, uključujući i konzorcijume, koji otkupe tendersku dokumentaciju do 24. januara, potpišu izjavu o povjerljivosti u skladu sa javnim pozivomi dostave prijave najkasnije do 31. januara.

Tender predviđa klasifikaciju ponuđača koji ispunjavaju uslove. Predviđena grupa A podrazumijeva da ponuđač mora biti domaći ili međunarodni hotelski operater i brend koji je poznat i međunarodno priznat kao uspješan operater najmanje dva hotelska kompleksa, nivoa najmanje četiri zvjezdice, uz uslov da mora imati najmanje pet godina neprekidnog iskustva u planiranju, razvoju i upravljanju hotelima koji su po međunarodnom standardu nivoa najmanje četiri zvjezdice, da posjeduje finansijsku sposobnost i sredstva neophodna za relizaciju predviđenog projekta na potpun i blagovremen način pod uslovima navedenim u tenderskoj dokumentaciji i ponudi i da je u posljednje dvije godine imao pozitivan finansijski rezultat i da je u posljednjoj godini ostvario ukupan promet od najmanje deset miliona eura.

Grupa B podrazumijeva da ponuđač mora imati vrijednost kapitala pod upravljanjem od najmanje 40 miliona eura i dokaz da je u toku. Takođe, mora dokazati da je u posljednje dvije poslovne godine ostvario pozitivan finansijski rezultat, odnosno promet od najmanje 20 miliona eura.

U tenderu se navodi da ponuđač mora da ima pismo o namjerama ili sklopljen ugovor o upravljanju sa renomiranom kompanijom koja upravlja sa najmanje dva hotelska rizorta međunarodnih standarda od najmanje četiri zvjezdice.

Prethodni međunarodni tender za davanje u dugoročni zakup ove imovine, objavljen početkom novembra 2008. godine, propao je jer nije bilo zainteresovanih.

Ovaj kompleks, nekadašnji “Klub Meditaran” a kasnije Vojno odmaralište nalazi se nedaleko od Crnog jezera. Katastarski to je prostor površine blizu 20.000 kvadrata na kome se nalazi 20 objekata planinske arhitekture. Sadrži restora sa recepcijom površine 238 kvadrata i 18 bungalova sa kupatilima ukupne površine 340 kvadrata. Uz hotel “Durmitor”, ovaj prostor smatra se najatraktivnijih od svih turističko ugostiteljskih sadržaja koji su se u procesu privatizacije ponudili na prodaju.

Bonus video: