RAE: I proizvođače opteretiti dijelom troškova prenosa

“Njima bi taj trošak bio priznat kroz odobravanje regulatornog prihoda, odnosno bio bi sadržan u cijeni električne energije”
0 komentar(a)
dalekovod, Foto: Savo Prelević
dalekovod, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 07.12.2013. 15:11h

Regulatorna agencija za energetiku (RAE) uradila je Nacrt izmjena i dopuna metodologije kojima je predviđeno da se i proizvodnja u Crnoj Gori, kao korisnik prenosnog sistema, optereti dijelom troškova prenosa za angažovani kapacitet.

Iz RAE su pozvali sve zainteresovane da se uključe u javnu raspravu o Nacrtu izmjena i dopuna Metodologije za utvrđivanje regulatornog prihoda i cijena za korišćenje prenosnog sistema električne energije, koja traje do petka.

Primjedbe i sugestije se mogu dostavljati na e-mail regagen@t-com.me, faxom na broj 020 229 755, ili poštom na adresu Bulevar Svetog Petra Cetinjskog br. 96 Podgorica.

U obrazloženju izmjena i dopuna, u koje je agencija Mina-business imala uvid, navodi se da iz predloga elektroenergetskog bilansa Crne Gore za narednu godinu proizilazi da će potrošači na prenosnom sistemu nastaviti da smanjuju potrošnju i korišćenje prenosnog kapaciteta.

“Planirano je i da proizvođači znatno intenzivnije koriste prenosni sistem za prodaju u izvozu električne energije, što prema sadašnjoj regulativi ne podliježe naplati troškova korišćenja prenosnog kapaciteta”, rekli su iz RAE.

Predstavnici regulatora su objasnili da se iz evropske prakse može zaključiti da je i opterećivanje proizvođača, kao korisnika sistema, princip koji se koristi prilikom raspodjele troškova za korišćenje prenosnih kapaciteta.

Iz RAE su naveli da su se zbog toga, koristeći evropsku praksu i novu regulativu, opredijelili da se i proizvodnja u Crnoj Gori, kao korisnik prenosnog sistema, optereti dijelom troškova prenosa za angažovani kapacitet.

Kako su objasnili, Pravilnikom o tarifama za električnu energiju koji je donesen 2005. godine, bilo je propisano da se naknada za korišćenje prenosnog kapaciteta naplaćuje od potrošača električne energije priključenih na prenosni ili distributivni sitem po metodi „poštanska marka“.

“To je metod utvrđivanja cijena kod kojeg svi korisnici sistema na teritoriji Crne Gore koji pripadaju jednoj kategoriji potrošnje ili tarifnoj grupi plaćaju korišćenje prenosnog sistema po istim cijenama izraženim u propisanim jedinicama mjere”, rekli su iz RAE.

Opredjeljenje da se naknada za korišćenje prenosnog sistema raspodjeljuje samo na potrošače bazirano je, kako su dodali, na iskustvu drugih, odnosno kao najšire primjenjivana metoda.

Iz RAE su podsjetili da je stabilna potrošnja u Crnoj Gori kod direktnih i distrubutivnih potrošača u tom periodu takođe uticala na to da se naknada za korišćenje prenosnog kapaciteta raspodjeljuje na potrošače.

Proizvodnja električne energije u Crnoj Gori je do 2010. godine, odnosno do donošenja novog zakona, bila regulisana djelatnost, pa u tim uslovima, kako su kazali iz RAE, ne bi imalo uticaja da je dio troškova za korišćenje prenosnog kapaciteta bio raspodijeljen i na proizvođače.

“Njima bi taj trošak bio priznat kroz odobravanje regulatornog prihoda, odnosno bio bi sadržan u cijeni električne energije”, saopštili su predstavnici RAE.

Oni su objansili da je, kao posljedica globalne ekonomske krize koja se odrazila i na Crnu Goru, u elektroenergetskom sektoru u prošloj i ovoj godini došlo do poremećaja u radu velikih kompanija – potrošača električne energije, posebno Kombinata aluminijuma (KAP) i Željezare Nikšić.

Iz RAE su naveli da se zbog toga regulatorno dozvoljeni prihodi prenosa, koji su odobreni prošle godine za trogodišnji period, ne mogu ostvariti u odobrenom iznosu.

“To bi neminovno iziskivalo veće korekcije na kraju druge regulatorne godine, koje bi dovele do povećanja naknade za korišćenje prenosnog kapaciteta, odnosno značajnog rasta cijena korišćenja prenosnog kapaciteta za direktne i distributivne potrošače”, poručili su iz RAE.

RAE je, vezano za utvrđivanje dijela troškova korišćenja prenosnog kapaciteta koji treba da snose sadašnji i budući proizvođači u Crnoj Gori, imala u vidu evropsku regulativu uspostavljenu 2010. godine.

Predloženim izmjenama i dopunama metodologije utvrđene su i formule za proračun procenta učešća proizvođača u pokrivanju ukupnih fiksnih troškova operatora prenosnog sistema na godišnjem nivou.

Bonus video: