Radnici Montavar inženjeringa u srijedu proteste sele za Podgoricu

"Nadamo se da će nadležne institucije reagovati i pomoći nam da izađemo iz ove teške situacije u koju nas je doveo vlasnik fabrike"
70 pregleda 1 komentar(a)
Montavar inženjering, Foto: Ivan Petrušić
Montavar inženjering, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 06.12.2013. 12:38h

Radnici nikšićke Metalne Montavar inženjeringa, koji štrajkuju od 25.novembra, od srijede kreću sa jednosatnim protestima ispred nadležnih institucija u Podgorici. Radnici Montavar inženjeringa, njih 104, zahtijevaju rješavanje pravnog statusa, isplatu zaostalih zarada, povezivanje radnog staža i pokretanje proizvodnje.

„Do srijede ćemo i dalje protestovati po sat ispred zgrade nikšićke Opštine, a u srijedu ćemo se od 11 do 12 okupiti ispred Ministarstva ekonomije, u četvrtak ispred zgrade Vlade, a u petak ispred Skupštine. Nadamo se da će nadležne institucije, koje još uvijek nijesu odgovorile na naše dopise, reagovati i pomoći nam da izađemo iz ove teške situacije u koju nas je doveo vlasnik fabrike”, kazao je predsjednik Štrajkačkog odbora Spasoje Jakić.

"Nezadovoljstvo radnika je sve veće jer teško je živjeti bez plate a mi smo polovinu majske primili prije više od dva i po mjeseca. Skoro godinu smo neuposleni i ne znamo kakva nam je sudbina"

“O detaljima ugovora ćemo se naknadno izjasniti jer ima nekih pravnih nedoumica. Nezadovoljstvo radnika je sve veće jer teško je živjeti bez plate a mi smo polovinu majske primili prije više od dva i po mjeseca. Skoro godinu smo neuposleni i ne znamo kakva nam je sudbina”, kazao je Jakić.

Metalac je 2004. godine za 450.000 eura prodat mariborskoj firmi Metalna Nova, vlasništvo Gorana Mladenovića, i naziv preduzeća je promijenjen u Montavar Metalac. Prošle godine Mladenović je prodao matičnu firmu, a pod okriljem Metalca formirana je nova Metalna Montavar inženjering koju je, prema riječima zaposlenih, preuzeo Nikola Furundžić.

Vlada je, na osnovu plana restrukturiranja preduzeća, dala garancije za kredit u iznosu od 1,5 miliona eura. U planu reorganizacije stoji da u Metalcu radi 131 radnik a da će nakon njegove realizacije, koja podrazumijeva pokretanje proizvodnje i isplatu dijela otpremnina, kao i izmirivanje duga prema bankama, ostati njih 85. Međutim, firma sada ima pet zaposlenih, a ostali su radnici Montavar inženjeringa, firme koja nema nikakvu imovinu ali ima, kako tvrde zaposleni, prilično nagomilane dugove.

Bonus video: