Nakon prekida u julu, počela proizvodnja u Boksitima, na kopu Zagrad

Sa radnicima je potpisan ugovor na određeno na period od tri mjeseca i niko od, oko 310 do juče za stalno zaposlenih, nije otpušten
0 komentar(a)
Rudnici Boksita Nikšić, Foto: Ivan Petrušić
Rudnici Boksita Nikšić, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 06.12.2013. 11:36h

U nikšićkim Rudnicima boksita, na površinskom kopu Zagrad, počela je proizvodnja rude koja je prekinuta krajem jula. Proizvodnju je pokrenula stečajna uprava, po odobrenju Privrednog suda.

"Već je dopremljeno nekoliko hiljada tona rude i napunjena su dva-tri vagona, koja su otpremljena mađarskom kupcu, a naredne sedmice bi trebalo da počne isporuka i kupcu iz Češke. Novac za početak proizvodnje i gorivo obezbjeđen je od avansa koji je uplatio mađarski Vagon inpeks, riječ je o 50.000 evra, a na računu se nalazilo još 20 hiljada“, kazao je "Vijestima“ stečajni upravnik Boksita Zdravko Cicmil.

Sa Vagon inpeksom je ranije potpisan ugovor o isporuci 450.000 tona za tri godine, vrijedan oko deset miliona evra. Prema riječima Cicmila taj ugovor, kao i onaj sa Česima, je i dalje na stazi.

“Mjesečno bi trebalo, po ranije potpisanim ugovorima, da otpremamo oko 15.000 tona. Ima interesovanja za rudu ali trenutno ne možemo više ni da proizvodimo ni da otpremimo od ovoga što već imamo dogovoreno. Dovoljno je da ispoštujemo ovo dok ne vidimo šta i kako dalje“, kazao je Cicmil.

Prema njegovim riječima sa radnicima je potpisan ugovor na određeno na period od tri mjeseca i niko od, oko 310 do juče za stalno zaposlenih, nije otpušten.

„Svi su radnici dobili rješenja na tri mjeseca, osim njih nekoliko koji su radili na određeno i koji sada nijesu radno angažovani. Sa sindikatima i zaposlenima je napravljen dogovor da se u početku radi za minimalne plate a poslije ćemo vidjeti da li će, onima koji rade, one moći da se povećaju“, kazao je stečajni upravnik.

Predsjednik Samostalnog sindikata Borisav Bojanović, kazao je da su angažovana 74 radnika, koji će raditi po četvorobrigadnom sistemu.

Stečaj u Boksitima je uveden 19. novembra na zahtjev Crnogorske komercijalne banke, zbog duga od 1,59 miliona eura. Do 19.decembra povjerioci mogu da prijave potraživanja.

Bonus video: