Osmo nadmetanje

Raspisan novi oglas za prodaju Solane, početna cijena 199 miliona eura

Zainteresovani za kupovinu imovine Solane ponude mogu dostavljati do 27. decembra
5 komentar(a)
Solana Ulcinj, Foto: Visit-ulcinj.com
Solana Ulcinj, Foto: Visit-ulcinj.com
Ažurirano: 06.12.2013. 11:02h

Stečajna uprava ulcinjske Solane "Bajo Sekulić" raspisala je novi oglas za prodaju imovine kompanije, po početnoj cijeni od 199 miliona eura, pet miliona nižoj nego na prethodnoj licitaciji, koja je propala.

Zainteresovani za kupovinu imovine Solane ponude mogu dostavljati do 27. decembra.

Potencijalnim kupcima ponuđena je nepokretna imovina, koju čine zemljište, objekti za upotrebnu vodu, zgrade u industriji i rudarstvu, poslovne zgrade u privredi, elektroenergetski i objekti gasovoda, kao i kanali. Pored toga, prodaju se i tehnološka i kancelarijska oprema, građevinska mehanizacija i transportna sredstva.

Pravo učešća na javnom nadmetanju imaju domaće i strane kompanije i građani koji uplate depozit od jedan odsto početne cijene. Njihove ponude moraju sadržati najmanju početnu cijenu i dokaz o uplati depozita.

Odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača donijeće stečajni upravnik, a imovina će biti prodata onome ko ponudi najvišu kupoprodajnu cijenu. Iz stečajne uprave je objašnjeno i da izabrani kupac gubi pravo na povraćaj depozita, ukoliko ne zaključi kupoprodajni ugovor.

Kupac je dužan i da najkasnije osam dana od zaključivanja kupoprodajnog ugovora uplati novac, umanjen za iznos depozita. Ostalim ponuđačima će depoziti biti vraćeni dva dana nakon donošenja odluke o prodaji imovine.

Početna cijena imovine Solane na prvom javnom nadmetanju iznosila je 257,8 miliona eura, ali nije bilo zainteresovanih kupaca. Zainteresovanih nije bilo ni na drugom i trećem javnom nadmetanju, kada je imovina kompanije ponuđena za minimum 232 miliona eura, odnosno 230 miliona eura.

Imovina kompanije nije prodata ni na četvrtom, ni petom javnom nadmetanju, kada je početna cijena bila 225 miliona eura, odnosno 219 miliona. Imovina je na šestom i sedmom, posljednjem nadmetanju bezuspješno nuđena po cijeni od 209 miliona eura, odnosno 204 miliona eura.

Solanu od 2003. godine kontroliše podgorički biznismen Veselin Barović, koji je kupio kontrolni paket akcija za 800.000 eura.

U kompaniju je 2005. godine uveden programirani stečaj zbog duga od 13.000 eura. Ta vrsta stečaja, koji podrazumijeva da ih niko ne goni za dugove, nije dala rezultate, pa je početkom 2011. godine stečajni sudija Dragan Vučević uveo klasični stečaj.

Vlada je u novembru 2011. godine Solani oduzela koncesiju na korišćenje morske vode.

Prema podacima Centralne depozitarne agencije (CDA), vlasnik 73,36 odsto akcija ulcinjske Solane sakriven je iza HB zbirnog kastodi računa 3. Fond Trend ima 5,89 odsto akcija ulcinjskog preduzeća, podgorička kompanija Fleš /posjeduje 5,36 odsto. Ostali akcionari imaju manje od jedan odsto akcija preduzeća.

Preporučujemo za Vas