SAD: Berzanski indeksi nastavljaju da padaju

Dow Jones i S 500 oslabili su po 0,43 odsto na 15.821 bod, odnosno na 1.785 bodova, dok je Nasdaq gubio 0,12 odsto na 4.033 boda
0 komentar(a)
Berza, Foto: Shutterstock.com
Berza, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 06.12.2013. 11:09h

Indeksi Dow Jones i S&P 500 u četvrtak su na Vol stritu pali peti dan zaredom, jer novi niz ekonomskih podataka nije smanjio neizvjesnost po pitanju smanjivanja podsticajnih monetarnih mjera američke centralne banke (FED). Dow Jones i S&P 500 oslabili su po 0,43 odsto na 15.821 bod, odnosno na 1.785 bodova, dok je Nasdaq gubio 0,12 odsto na 4.033 boda, prenosi SEEbiz. Prema drugoj procjeni, rast američkog bruto domaćeg proizvoda (BDP) ubrzao je u trećem tromjesečju na 3,6 odsto, što je njegov najveći rast od prvog kvartala prošle godine i veći od očekivanih tri odsto. To je posljedica snažnog rasta zaliha, tako da se u četvrtom tromjesečju očekuje usporavanje aktivnosti. Narudžbe za industrijske proizvode u oktobru su pale 0,9 odsto. Nekoliko velikih trgovačkih lanaca objavilo je podatke o slabijoj nego što se očekivalo prodaji u novembru, tako da pojedini analitičari očekuju da će američki BDP u posljednjem ovogodišnjem kvartalu porasti svega oko dva odsto, znatno sporije nego u trećem tromjesečju. Broj zahtjeva za pomoć nezaposlenima prošle sedmice je neočekivano pao, što pokazuje da se situacija na američkom tržištu rada i dalje poboljšava. Zbog svega toga na tržištu se i dalje najviše nagađa kada bi FED mogao početi da smanjuje programe kupovine državnih i hipotekarnih obveznica, vrijednih 85 milijardi USD mjesečno. Najveća svjetska ekonomija stabilno raste, ali pitanje je da li bi rast usporio da FED smanji podsticajne programe, kojima ubrizgava svježi, jeftini novac na finansijska tržišta kako bi podstakao kreditiranje i rast. Podsticajne monetarne mjere FED-a već su duže vrijeme glavni pokretači rasta cijena dionica, pa se ulagači plaše da bi njihovim smanjenjem tržište izgubilo podršku. Cijene akcija na evropskim berzama u četvrtak su pale.

Londonski FTSE indeks oslabio je 0,18 odsto na 6.498 bodova, frankfurtski DAX 0,61 odsto na 9.084 boda, a pariski CAC 1,17 odsto na 4.099 poena.

Bonus video: