Ozborn: Nećemo dozvoliti da naporan rad Britanaca bude uzaludan

Ministar je ipak upozorio da još dosta treba uraditi da bi se osnažila ekonomija poslije ekonomske krize i najveće recesije od Drugog svjetskog rata
1 komentar(a)
Džordž Ozborn, Foto: Reuters
Džordž Ozborn, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.12.2013. 15:36h

Mjere štednje u Velikoj Britaniji ostaće na snazi i narednih godina, iako se privreda te zemlje oporavlja brže nego u drugim zemaljama Zapadne Evrope i svijeta, navela je danas britanska vlada.

Britanski ministar finansija Džordž Ozborn, govoreći o planovima potrošnje i porezima, najavio je da bi Britanija mogla da ima budžetski suficit na kraju ove decenije.

On je pozvao na "popravljanje krova dok je toplo vrijeme", uprkos očekivanjima manjeg budžetskog suficita od 2018-19. godine.

"Naporni rad Britanaca isplaćuje se i nećemo dozvoliti da njihovi napori budu utrošeni uzalud", rekao je Ozborn.

On je kazao da očekuje da će privreda te zemlje ove godine zabilježiti rast od 1,4 odsto umjesto predviđenih 0,6 odsto, dok je za sljedeću godinu predviđen rast od 2,4 umjesto 1,8 odsto.

Ministar je ipak upozorio da još dosta treba uraditi da bi se osnažila ekonomija poslije ekonomske krize i najveće recesije od Drugog svjetskog rata. Kao jednu od mjera koje će sprovesti britanske vlasti, on je najavio ranije uvođenje odluke o penzionisanju sa 68. godina.

Ozborn je najavio i da bi zaduženost te zemlje trebalo da počne da se smanjuje do 2016-17. godine.

Bonus video: