Radnike Montavara podržali USS i Janko Vučinić

Vučinić je obećao da će zatražiti hitno sazivanje vanredne sjednice Komisije za praćenje i kontrolu postupka privatizacije
54 pregleda 0 komentar(a)
Montavar radnici, Foto: Ivan Petrušić
Montavar radnici, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 05.12.2013. 12:32h

Jučerašnji poziv radnika nikšićkog Montavar inženjeringa, koji su 25.novembra krenuli sa štrajkom, a od juče sa jednosatnim protestima ispred zgrade Opštine, da ih posjete poslanici i uvjere se u kako se teškoj materijalnoj situaciji nalaze urodio je plodom.

Jutros ih je posjetio poslanik, i bivši sindikalni lider nikšićkih metalurga, Janko Vučinić koji je obećao da će zatražiti hitno sazivanje vanredne sjednice Komisije za praćenje i kontrolu postupka privatizacije.

„Sve ovo što se događa je opšte poznata stvar i već smo to vidjeli na primjeru velikih preduzeća, kao što su Željezara i KAP, da vlasnik dobije kredit a da za to garantuje država a da onda on taj kredit potroši bez kontrole i nenamjenski. Mislim da treba utvrditi odgovornost vlasnika i vidjeti na šta je potrošio novac, ali i onih koji su trebali da kontrolišu kako je isti trošen.

Namjeravam da hitno sazovem vanrednu sjednicu Komisije za praćenje i kontrolu postupka privatizacije na kojoj bi argumente iznijeli predstavnici resornog ministarstva, vlasnik i radnici i pokušali da nađemo način za rješenje ove situacije“, kazao je Vučinić.

Kako je kazao, u Crnoj Gori ima mnogo ugroženih radnika i njihov glavni adut u borbi za ostvarivanje prave treba da bude solidarnost. „Možda je neki zajednički protest najbolji odgovor na sva ova zbivanja koja se dešavaju sa radnicima u Crnoj Gori“, kazao je Vučinić.

Podršku su radnicima Montavar inženjeringa dali i predstavnici Unije slobodnih sindikata Crne Gore koji su jutros bili zajedno sa njima. „Vjerovali smo u budućnost Metalca i izdejstvovali da Vlada da garanciju na milion i po eura. Tada je izvršni direktor Nikola Furundžić kazao da je to osnovica da Metalac krene dalje, ali više od godine ni jedan posao nije došao u Metalac. Ono zbog čega smo najviše ogorčeni je što je garancija data da na osnovu informacije da Metalac zapošljava 85 radnika.

Tu obavezu Furundžić nije izvršio do dana današnjeg. Tražimo da nadležni organi zahtijevaju od njega da vrati radnike u Metalac, a ukoliko to neće da učini da pokrenu mehanizam krivične odgovornosti“, kazao je generalni sekretar Unije Srđa Keković.

Obećao je da će Unija pratiti šta se dešava u Montavar inženjeringu i pokušati da izdejstvuje zajedno sa Vladom i lokalnom samoupravom da sačuvaju firmu u onoj mjeri kako je najviše moguće.

"Fabrike smo skoro sve ugasili a ovo je jedna od onih koja, čini nam se, može da radi i daje doprinos kako porodicama koje tu rade tako i budžetu“, kazao je Keković.

Radnici Montavar inženjeringa, njih 104, zahtijevaju rješavanje pravnog statusa, isplatu zaostalih zarada, povezivanje radnog staža i pokretanje proizvodnje. Oni će se i sjutra okupiti ispred zgrade Opštine, a nakon jednosatnog protesta će organizovati zbor na kome će odlučiti o radikalizaciji. Metalac je 2004. godine za 450.000 eura prodat mariborskoj firmi Metalna Nova, vlasništvo Gorana Mladenovića, i naziv preduzeća je promijenjen u Montavar Metalac.

Prošle godine Mladenović je prodao matičnu firmu, a pod okriljem Metalca formirao novu Metalna Montavar inženjering. Sada je, prema riječima zaposlenih, vlasnik firme a ujedno i izvršni direktor, Nikola Furundžić. Vlada je, na osnovu plana restrukturiranja preduzeća, dala garancije za kredit u iznosu od 1,5 miliona eura. Novac je trebalo da bude iskorišten za isplatu dijela otpremnina, pokretanje proizvodnje i izmirivanje obaveze prema bankama kako bi se skinula hipoteka sa imovine. Vlasnik Metalca je, prema planu restrukturiranja, trebalo da obezbijedi dodatnih milion eura za obnavljanje proizvodnje.

U planu reorganizacije stoji da u Metalcu radi 131 radnik a da će nakon njegove realizacije, koja podrazumijeva pokretanje proizvodnje i isplatu otpremnina, ostati njih 85. Međutim, firma sada ima pet zaposlenih, a ostali su radnici Montavar inženjeringa, firme koja nema nikakvu imovinu ali ima, kako tvrde zaposleni, prilično nagomilane dugove.

“Zahvalio bih se predstavnicima sindikata i Janku Vučiniću što su došli da nam daju podršku. Branko Gardašević se izvinuo jer je spriječen da dođe inače bi nam i on dao podršku. Nikakvog pomaka nema. Juče sam kratko razgovarao sa predsjednikom Opštine Veselinom Grbovićem i rekao je da će ponovo zvati ministra Vladimira Kavarića i pokušati da zakaže sastanak“, kazao je predsjednik Štrajkačkog odbora Spasoje Jakić.

Jutros su radnici donijeli i fotografije na kojima se nalazi dio asortimana proizvoda sa željom da pokažu šta su sve do sada radili i da je njihova firma Crnoj Gori potrebna. Sa radnicima Montavar inženjeringa su i bivši radnici, njih 29, koji su kroz postupak dobrovoljne likvidacije u septembru prošle godine ostali bez posla. Njima je 8.jula isplaćena prva rata otpremnine u iznosu od 4.000 evra, dok je druga od 6.700 trebalo da im bude isplaćena do 21.septembra.

Bonus video: