Vuković bi budžet punio od Šarića

Poslanik DPS-a smatra da Šehović ima neodgovoran odnos prema budžetu jer bi da ukine takse, SDP odgovorio da sa onim ko je odbjeglog narko bosa nazvao dobrim momkom neće razgovarati
81 pregleda 20 komentar(a)
Ažurirano: 04.12.2013. 22:29h

Poslanik vladajućeg DPS-a Filip Vuković optužio je poslanika koalicionog SDP-a Damira Šehovića da vodi “demagošku politiku” o taksama kojom hoće da uskrati budžet.

Iz Socijaldemokratske partije su odgovorili da im Vuković nakon izjave o braći Šarić kao dobrim momcima ne može biti “ozbiljan sagovornik, posebno ne na ekonomske teme”.

"Pošto predlaže rješenja koja znače desetine miliona eura manje prihoda budžetu, očekujemo da Šehović ponudi odgovore kako da se ta sredstva nadoknade"

Šehović je najavio da će SDP tražiti da takse od po euro na telefonske kartice, kablovsku televiziju i brojila za struju budu ukinute od 1. januara, do kada važe, jer se višestruko prihoda može ostvariti naplatom poreskom duga Elektroprivrede.

Vuković: Glume opoziciju u vlasti

"Očito da se glumljenjem opozicije u vlasti poprimaju karakteristike već postojeće opozicije od koje, ovakve kakva je, niko nema koristi", saopštio je Vuković.

On je naveo da da se boljom analizom Šehovićevih izjava “dolazi da zaključka da se on zalaže za manje prihode budžetu, politika koju zagovara ima za posljedicu veće troškove za državu, a navodno štiti interese građana”.

"To je suprotno zdravoj logici, a jednako demagoškoj politici. Pošto predlaže rješenja koja znače desetine miliona eura manje prihoda budžetu, očekujemo da Šehović ponudi odgovore kako da se ta sredstva nadoknade. Ili misli da ne treba jedan mjesec podijeliti penzije ili socijalna davanja, možda bi prosvjetari ili medicinski radnici jedan mjesec mogli da volontiraju? Šta od toga nudi Damir Šehović?", pitao je Vuković.

Damir Šehović

Šehović je nedavno javno predložio da se prihod od taksi zamijeni naplatom ogromnog poreskog duga, posebno od EPCG koja duguje oko 50 miliona. Od jula prošle godine, otkad se naplaćuje “euro po euro”, Vlada je do sada od građana uzela 14 miliona.

SDP: Vuković nije ozbiljan sagovornik

“Tvrditi da je u interesu građana da nastave da plaćaju taksu "euro po euro", kao i da je SDP-ova politika oko KAP-a te iste građane koštala 120 miliona, može samo onaj koji je nečuvenu krađu struje iz evropske interkonekcije nazvao normalnom i uobičajenom pojavom, a najpoznatijeg narko bosa dobrim momkom”

Iz te partije je poručeno da će SDP o poreskoj politici i načinu koncipiranja budžeta “razgovarati sa ministrom finansija, a ne sa Filipom Vukovićem, kojem će kao i do sada, DPS na vrijeme javiti koji je njegov lični stav i kako treba da glasa”.

"To je jedina pomoć koju on oko ovako složenih ekonomskih pitanja može dati”, ocijenjeno je iz SDP-a.

Vuković, dok je bio predsednik opštine Pljevlja, izjavio je da zna odbjeglog narko bosa Darka Šarića i da je sa njim, kao sugrađaninom, u "vrlo dobrim odnosima".

Vuković je tada izjavio da su braća Šarić "vrlo korektni momci i da je sve vezano za njih predimenzionirano", kao i da ne zna gdje bi se Darko Šarić mogao kriti, a i da zna ne bi rekao.

Vlada je namjeravala da Skupštini predloži da takse od po euro na sim kartice i kablovsku televiziju produži i 2014. godine, a da ukinu samo onu za brojila za struju.

Nakon što je najavljeno iz SDP-a da sada neće podržati takse, a opozicija je protiv tog nameta od starta, Ministarstvo finansija je odlučilo da odustane od takse, a da predloži dodatni porez od pet do sedam odsto na telefonske račune iznad određenog iznosa.

Šehović je ocijenio da je činjenica da je DPS od taksi odustao nakon što se SDP izjasnio da je protiv, kao i da je porez novi pokušaj da se dobije podrška manjeg koalicionog partnera. Iz SDP -a je saopšteno da će stav o novom predlogu imati kada vide konačni model.

KAP i dobri momak

Vuković je saopštio da je Šehović insistirao na stečaju Kombinata aluminijuma “da bi prvi po njegovom uvođenju postavio dilemu i rekao da je pravo pitanje šta dalje sa KAP-om”.

“Dakle, ni sam nije znao šta nakon toga. Umjesto da taj problem država riješi sa 40 miliona eura, kako je predlagala Vlada, Šehovićevo rješenje nas je koštao 120 miliona eura. Ista logika je i danas na sceni. Važan je populizam, a ne posljedice. Naravno, kada ima neko ko će sve te promašaje da ispravi i koriguje“, smatra Vuković.

Vlada je predlagala Skupštini da isplati sa 40 miliona odnosno 51 milion (ako je u ratama) ruskog partnera Olega Deripasku da ode iz KAP-a u zamjenu za navodnih 120 miliona dugova povezanim firmama Deripaske.

Skupština je to odbila, a zaključci opozicionog SNP-a i DPS-a obavezali su Vladu da raskine saradnju sa Rusima bez naknade. To je kroz stečaj i učinjeno, a njegovo uvođenje je tražila Vlada.

CEAC i povezana ruska firma i banka potražuju 12O miliona od KAP-a, a veći dio sada ne mogu da naplate.

“Tvrditi da je u interesu građana da nastave da plaćaju taksu "euro po euro" i naredne godine, kao i da je SDP-ova politika oko KAP-a te iste građane koštala 120 miliona, može samo onaj koji je nečuvenu krađu struje iz evropske interkonekcije nazvao normalnom i uobičajenom pojavom, a najpoznatijeg narko bosa dobrim momkom”, zvanično je odgovoreno iz SDP-a.



Galerija

Bonus video: