Crnoj Gori dva miliona eura za tri projekta

Crnoj Gori su odobrena sredstva za pripremu projektne dokumentacije za Glavni plan za razvoj gasovoda, Unapređenje pouzdanosti i sigurnosti pruge Bar – Vrbnica ...
2 komentar(a)
novac, Foto: Shutterstock
novac, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.12.2013. 17:38h

Crnoj Gori odobrena su 2,05 milona eura za pripremu projektne dokumentacije za glavni plan razvoja gasovoda, unaprjeđenje pruge Bar-Vrbnica i tehničku podršku izradi studije izvodljivosti i detaljnog dizajna prioritetnih zaobilaznica na crnogorskom primorju.

Nacionalni koordinator za IPA fondove, Aleksandar Andrija Pejović i generalni direktor za koordinaciju programa pomoći Evropske unije u Ministarstvu vansjkih poslova i evropskih integracija (MVPEI), Ivana Petričević, učestvovali su na sastanku Upravnog odbora Zapadnobalkanskog okvira za investicije (ZOI), koji je održan u Londonu.

Kako je saopšteno iz MVPEI, na sastanku su razmatrane ključne razvojne politike na Zapadnom Balkanu – Strategija Jugoistočna Evropa 2020, ključni trendovi u ekonomskom okruženju i dalje smjernice za razvoj ovog okvira za investiranje.

Navodi se da su predstavljeni investicijski projekti i sektorske studije kandidovane za finansiranje u okviru desetog poziva za dobijanje grantova.

Iz MVPEI su kazali da su, u okviru desetog poziva za dobijanje bespovratne pomoći države Zapadnog Balkana podnijele ukupno 22 prijave, od čega je na sjednici Upravnog odbora odobreno 13 projekata.

„Crnoj Gori su odobrena sredstva za pripremu projektne dokumentacije za tri projekta u vrijednosti od 2,05 miliona eura: Glavni plan za razvoj gasovoda, bespovratna pomoć od 550 hiljada eura, Unapređenje pouzdanosti i sigurnosti pruge Bar – Vrbnica, bespovratna pomoć od milion eura i Tehnička podrška izradi studije izvodljivosti i detaljnog dizajna prioritetnih zaobilaznica na crnogorskom primorju – bespovratna pomoć od 500 hiljada eura“, kaže se u saopštenju.

Iz MVPEI su najavili da je jedanaesti poziv u okviru tog instrumenta najavljen za februar naredne godine.

Bonus video: