Vlast i opozicija dali suprotne ocjene o radu Vlade

"Sva Crna Gora je u stečaju. Javni dug raste, a on nije proizvod nečega što je dugoročni održivi razvoj, nego nečega što znači faktički privremeno zatvaranje velikih rupa",
72 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 04.12.2013. 15:10h

Vlada za godinu rada nije ispunila ništa od onoga što je obećala, smatraju opozicioni poslanici, dok njihove kolege iz vladajuće partije tvrde da je izvršna vlast uspjela da stabilizuje javne finansije i vrati povjerenje u bankarski sektor.

Poslanik Demokratskog fronta (DF), Branko Radulović saopštio je da Vlada nema legalitet, legitimitet, kredibilitet, kao ni kvalitetnu ideologiju i da nije ništa ispunila od onoga što je obećala.

"To je Vlada koja faktički više i ne postoji. Ona nema većinsku podršku ni u parlamentu ni van njega", rekao je Radulović.

On je ocijenio da su prethodnu godinu obilježili skandal do skandala bilo da je u pitanju presedan oko krađe struje ili uvođenje stečaja u crnogorska preduzeća.

"Sva Crna Gora je u stečaju. Javni dug raste, a on nije proizvod nečega što je dugoročni održivi razvoj, nego nečega što znači faktički privremeno zatvaranje velikih rupa", objasnio je Radulović.

On je rekao da se može stezati kaiš do određene rupe.

"Nakon toga, ako ga dalje stegnete, prekinućete cirkulaciju života i ukupnog društvenog bitisanja", naveo je Radulović.

Vlada, kako smatra, treba što prije da završi mandat, jer mora doći do nove političke i parlamentarne većine.

"U ničemu nijesu napravili ništa dobro, a da ne govorimo o nečemu što znači da su spasili realnu ekonomiju i Kombinat aluminijuma (KAP) ili poboljšali infrastrukturu", dodao je Radulović.

Poslanik Pozitivne, Mladen Bojanić ocijenio je da je sve ono što je Vlada radila u proteklih godinu suprotno od onoga što je rekla da će uraditi.

"Najavili su zaustavljanje politike stezanja kaiša, a upravo smo to doživjeli kroz povećanje svih mogućih poreza tokom ove godine", rekao je Bojanić.

Prema njegovim riječima, iz Vlade su najavljene i nove investicije, koje niko nije vidio, kao što nije bilo ništa ni od najavljenih raskida loših privatizacionih ugovora.

"Štaviše dobili smo dvije maltene najviše kompanije u Crnoj Gori u stečaju - KAP i Rudnike boksita, tako da bukvalno od onoga što je proklamovala nažalost stvari su se okrenule u potpuno suprotnom pravcu", ocijenio je Bojanić.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Zoran Jelić, rekao je da je zadovoljan prvom godinom rada Vlade premijera Mila Đukanovića, posebno zbog indikatora koji su u ekonomskom smislu ostvareni.

"Prije svega mislim da su se konsolidovale javne finansije, da se povjerenje u bankarski sistem potpuno povratilo, a za to imamo i činjenicu da trenutna štednja kako kompanija i građana prevazilazi 2,1 milijardu eura, što je veoma važan indikator stabilnosti bankarskog sistema koji je podsistem finansijskog", rekao je Jelić.

On je dodao da u DPS-u očekuju da će u ovoj godini inflacija biti ispod 1,5 odsto što je otprilike na nivou zemalja EU, a to je, kako smatra, takođe jedan od indikatora ekonomske stabilnosti privrede.

"Jedan od indikatora je i kvalitetan turistički proizvod koji smo imali u prethodnom periodu gdje je po ocjeni turističkih radnika zabilježen rekordan prihodi iz oblasti turizma", kazao je Jelić.

Prema njegovim riječima, po osnovu ankete o radnoj snazi zabilježen je i rast zaposlenosti u drugom i trećem kvartalu ove godine.

"U protekloj godini smo imali preko 2,8 hiljade registrovanih novih malih i srednjih preduzeća što govori o vitalnosti biznisa u Crnoj Gori", smatra Jelić.

On je ocijenio da se moglo više uraditi u dijelu otvaranja novih radnih mjesta, posebno zapošljavanja mladih sa visokoškolskom spremom.

"Smatramo da treba više ulagati u sjever Crne Gore i na taj način smanjiti nezaposlenost koja je u tom region visoka. Više se moglo uraditi i u putnoj infrastrukturi i tu treba krenuti sa predviđenim investicijama", rekao je Jelić.

On je dodao da u DPS-u nijesu u potpunosti zadovoljni sa izdvajanjima za socijalnu i dječiju zaštitu posebno osoba sa invaliditetom.

Kada je u pitanju KAP, u DPS-u kako je rekao Jelić, očekuju da će se kroz prodaju stečajne imovine privući kvalitetan strateški investitor koji će obnoviti proces proizvodnje.

Jelić je saopštio i da će se, kada su u pitanju Rudnici boksita, kroz programirani stečaj napraviti kvalitetan plan izlaska iz krize i da će se omogućiti organizacija procesa proizvodnje.

Poslanik Liberalne partije (LP), Andrija Popović je, govoreći o radu Vlade u protekloj godini, kazao da ta stranka nije baš zadovoljna radom pojedinih ministarstava, ali da se generalno izvršna vlast u datim okolnostima dobro snalazila.

"Vlada je naslijedila dosta negativnih trendova u samoj crnogorskoj ekonomiji, iako je u pitanju vlada kontinuiteta, koja se i ne mijenja praktično već preko 20 godina«, rekao je Popović.

Prema njegovim riječima, dužna pažnja nije posvećena veoma malim socijalnim naknadama za najranjivije slojeve društva.

"Vidjećemo koliko će biti prostora u budžetu za narednu godinu za osobe sa invaliditetom, materijalno obezbjeđenje porodice ili za primanja koja su ostala na mizernom nivou bez obzira što se uvijek priča da je teška socio-ekonomska situacija. I jeste, ali takva situacija će biti uvijek, tako da je to jedna od glavnih zamjerki", objasnio je Popović.

On je ocijenio i da sva dešavanja u vezi sa Kombinatom, koji je doveo u katastrofalan položaj sve građane Crne Gore, nikako ne služe na čast Vladi.

"Tu su u ranijem periodu morali biti daleko oprezniji, a i očekujemo da će neko snositi posljedice te katastrofalne situacije u koju je dovedena Crna Gora, a nije morala biti", dodao je Popović.

Iz Socijalističke narodne partije (SNP) su ranije saopštili da rad Vlade u proteklih godinu ocjenjuju kao nastavak ekonomsko-socijalne agonije u Crnoj Gori, imajući u vidu da rezultati njenog rada nijesu dali odgovore na životne potrebe građana.

Član Glavnog odbora SNP-a, Aleksa Bečić, kazao je da je ekonomsku politiku obilježilo uvođenje takse euro po euro, povećanje poreza na dodatu vrijednost (PDV), zamrzavanje penzija, udari i na druge ranjive socijalne kategorije i dalje kreditno zaduženje.

"Najbolji pokazatelj rada Vlade u prethodnoj godini bio bi odgovor na pitanje koliko je od premijerovih obećanih 40 hiljada radnih mjesta do sada stvarno otvoreno", kazao je Bečić.

On je pitao i koliko je mladih ljudi, koji su prije dva mjeseca završili stručno osposobljavanje, zasnovalo radni odnos u svojoj ili drugoj struci.

"Koliko je kreditno zaduženje Crne Gore, odnosno koliko je povećano u poslednjih godinu? Koliko je realna potrošačka korpa i ostali troškovi života, odnosno koja je formula za dalje preživljavanje građana?", pitao je Bečić.

SNP, kako je zaključio, smatra da je promjena izvršne vlasti u Crnoj Gori neophodna, nužna i prije svega, ljekovita demokratska potreba.

Galerija

Bonus video: