Mobilni operateri protiv novog poreza, EKIP: Postavlja se pitanje ustavnosti

Progresivne stope oporezivanja postoje kada je posrijedi imovina i zarada, ali u potrošnji ?
26 komentar(a)
telefon, porez, Foto: Shutterstock.com
telefon, porez, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 03.12.2013. 15:22h

U kompanijama koje pružaju usluge moilne telefonije u Crnoj Gori nisu zadovoljni Vladinim planom da Skupštini predloži uvođenje novog poreza za korisnike, od kojih jedan podrazumijeva dodatnih pet odsto poreza na račune više od 10 eura.

"Kompanija Telenor se protivi uvođenju najavljene takse za korisnike mobilnih komunikacija jer smatramo da je ova nova mjera novi namet na račune korisnika i uticaće na životni standard korisnika. Mobilna komunikacija nije stvar luksuza već stvarna potreba i sredstvo koje svakodnevni život ljudi čini lakšim”, kazala je za Radio Antena M Adrijana Husić, PR Telenora.

"Mi smo i ranije prilikom uvođenja poreza od jednog eura isticali da brze i konstantne promjene uslova poslovanja svakako negativno utiču na razvoj tržišta telekomunikacija. Negativno utiču naročito na nove investicije u nove servise i tehnologije"

Vladinim planom su nezadovoljni i u Crnogorkom Telekomu. Jovanka Radović iz službe za korporativne komunikacije te kompanije kazala je da takav plan još jednom pokazuje nestabilnost i nepredvidivost poreskog ambijenta:

"Mi smo i ranije prilikom uvođenja poreza od jednog eura isticali da brze i konstantne promjene uslova poslovanja svakako negativno utiču na razvoj tržišta telekomunikacija. Negativno utiču naročito na nove investicije u nove servise i tehnologije", objašnjava ona.

Radović navodi i da će dodatne takse destimulisati građane u korišćenju modernih informacionih servisa.

Direktor Agencije za telekomunikacije Zoran Sekulić postavlja pitanje pravne osnove takvog oporezivanja:

"Progresivne stope oporezivanja postoje kada je posrijedi imovina i zarada ali ja do sada nijesam upoznat da se u potrošnji odnosno u prometu proizvoda obračunavaju progresivne poreske stope. Tako da je to ustanovljavanje takvih obaveza dosta diskutabilno sa stanovišta ustavnosti”, ističe Sekulić.

Problem bi bio, kaže on, i sprovođenje takve mjere:

"S obzirom na to da bi korisnici imali mogućnost izbjegavanja takvih poreza to bi kao ishod imalo povećanje penetracije mobilne telefonije u Crnoj Gori. Naime ako neko troši nekoliko desetina eura onda bi vjerovatno bio stimulisan da nabavi više mobilnih telefona i na takav način izbjegava poreske obaveze”, objašnjava Sekulić.

Iz Centra za zaštitu potrošača upozoravaju da je to samo još jedan udar na budžet građana. Predrag Boljević:

"Očigledno se Vlada nalazi u velikoj nuždi. Nijesu u stanju da osmisle a još manje da realizuju neki projekat koji bi prihode Vlade prikupio iz nekih realnih izvora", kaže Boljević.

Vlada je ranije predložila izmjenu Zakona o taksama kojim bi se ukinule takse za brojila na struju, ali ne za telefonske kartice i kablovsku televiziju. Sadašnji zakon važi do 31. decembra, podsjeća Radio Antena M.

Bonus video: