Vlada odgovara CEAC-u: Poštovali smo zakone

"Vlada Crne Gore je ispunila sve svoje obaveze iz Ugovora o poravnanju", navodi se u saopštenju
4 komentar(a)
Ažurirano: 03.12.2013. 13:41h

Povodom najava ruske Centralno-evropske aluminijumske kompanije (CEAC) da će pokrenuti novu tužbu, Vlada Crne Gore tvrdi da je djelovala poštujući zakone, te da "u vezi sa Kombinatom aluminijuma Podgorica nije povukla nijedan potez koji nije bio u skladu sa važećom domaćom i međunarodnom legislativom u ovoj oblasti".

Navode da je Ugovor o poravnjanju striktno poštovan.

"Taj dokument je javan, budući da ga je Vlada Crne Gore objavila sa svim aneksima, i to odmah pošto je zaključen, te se i stručna i laička javnost mogu uvjeriti u to da li je došlo do „mnogobrojnih povreda uslova” iz ovog dokumenta kako sada tvrdi CEAC", navodi se u saopštenju Vlade.

Problemi sa CEAC-om i En plus grupom nastali zbog tri neplaćena računa za struju, što je upravo i jedan od uslova definisanih u Ugovoru za raskid.

Vlada Crne Gore je, kako tvrde, u skladu sa tim, u novembru 2011. godine pokrenula postupak za raskid Ugovora, ali su, kao što je javnosti poznato, CEAC i En plus grupa odbili da, po tom osnovu, ustupe akcije Vladi Crne Gore.

"Vlada Crne Gore je ispunila sve svoje obaveze iz Ugovora o poravnanju", navodi se u saopštenju

"Vlada Crne Gore je ispunila sve svoje obaveze iz Ugovora o poravnanju, kako one koje se tiču subvencija za električnu energiju, tako i one koje se odnose na kredite po osnovu državnih garancija. Tvrdnju CEAC-a da mu je „prilikom prodaje fabrike, Vlada dostavila nevjerodostojne finansijske iskaze KAP-a” najbolje demantuje proces privatizacije koji je bio transparentan, sproveden saglasno zakonima Crne Gore i u skladu sa strategijom o privatizaciji KAP-a o kojoj je vođena javna rasprava. Štoviše, kompletan proces privatizacije Kombinata aluminijuma sproveden je uz tehničku i finansijsku asistenciju Evropske banke za obnovu i razvoj, odabran je konzorcijum renomiranih specijalizovanih internacionalnih kompanija: BNP Paribas iz Francuske; CRU iz Velike Britanije; URS iz Velike Britanije; IKRP Rokas iz Grčke i BC EXEL / ERNEST & YANG. Takođe je, prije zaključivanja, Ugovor o privatizaciji dostavljen Skupštini Crne Gore i Državnom tužilaštvu i objavljen je na internet portalu Vlade", piše u reagovanju Vlade.

Navodi se i uvođenja stečaja u Kombinat aluminijuma Podgorica sprovedeno uz puno poštovanje Zakona o stečaju.

Bonus video: