Bošnjak: Poslodavci izbjegavaju zapošljavanje za stalno

Demokratski front pozvao inspekciju rada da reaguje, jer se preko agencija za preuzimanje radnika krši Zakon o radu
97 pregleda 5 komentar(a)
Branka Bošnjak, Foto: Boris Pejović
Branka Bošnjak, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 03.12.2013. 08:46h

Poslanica Demokratskog fronta Branka Bošnjak juče je upozorila da mnogi poslanici vrše pritisak na zaposlene kako bi izbjegli zakonsku obavezu da ih zaposle za stalno.

Ona je podsjetila da su 14. decembra 2011. godine usvojene izmjene Zakona o radu koje predviđaju da poslodavci sa svim zaposlenim, sa kojima su imali ugovore o radu na određeno duže od dvije godine, moraju zaključiti ugovor o radu za stalno. Ova zakonska odredba stupa na snagu 22. decembra.

“Međutim, pošto se u našoj državi sve pokušava karikirati i na svaki način zaobići zakon i oštetiti država, a nažalost i zaposleni, sad poslodavci vrše pritiske na one koje bi trebalo da budu prevedeni u stalni radni odnos i obavještavaju ih da će im otkazati ugovor o radu. Upućuju ih na agencije za privremeno ustupanje zaposlenih kako bi ih oni isti opet, kao jeftinu radnu snagu, preuzeli od te agencije i izbjegli da ih zaposle za stalno”, kazala je Bošnjak.

Poslodavci sa svim zaposlenim, sa kojima su imali ugovore o radu na određeno duže od dvije godine, moraju zaključiti ugovor o radu za stalno

Ona je navela da inspekcija rada treba hitno da se zabavi ovim manipulacijama poslodavaca i da “konačno stane na stranu radnika, a ne onih koji izigravaju zakon”. Pozvala je i sindikate da se suprostave ovoj praksi.

Bošnjak je najavila da će Demokratski front pratiti kako će u ovim slučajevima reagovati državne institucije i da će tražiti odgovornost u slučaju da se i dalje “budu slijepo stavljale na stranu poslodavaca koji izigravaju zakon i izrabljuju i ucjenjuju osiromašene i obespravljene radnike”.

“Nažalost, Ministarstvo rada se davno svrstalo na stranu ovakvih poslodavaca i pogazilo ranije dogovore postignute pri donošenju Zakona o radu i dalo sramno tumačenje koje je bilo na štetu radnika, te je zbog njih bilo neophodno još dvije godine rada kod istog poslodavca od momenta donošenja zakona. Tako su svi oni koji su u tom trenutku već ispunili ovaj uslov ostali uskraćeni za ugovor na neodređeno vrijeme, i morali da čekaju do sada. No, evo istekao je i taj rok, a Ministarstvo i inspekcijske službe opet ćute i ne štite radnike”, naglasila je Bošnjak.

Ona je navela da se postavlja pitanje da li treba omogućiti osnivanja agencija za privremeno ustupanje zaposlenih, “kad smo kao društvo spremni da sve to iskarikiramo i pretvorimo u suprotnost u odnosu na ono što je bio smisao i cilj zakonskih odredbi”.

Bonus video: