Informacijama o istraživanju nafte i gasa u Crnoj Gori pristupile 24 kompanije

Vlada je donijela odluku o raspisivanju tendera za 13 blokova u crnogorskom podmorju, a radi se o površini od oko 3.000 km kvadratnih
54 pregleda 2 komentar(a)
nafta gas Crna Gora, Foto: Petroleum.me
nafta gas Crna Gora, Foto: Petroleum.me
Ažurirano: 01.12.2013. 11:26h

Sobu sa podacima (Data room) su od oktobra 2011. godine, kada je zvanično otvoren pristup informacijama istraživanja nafte i gasa u Crnoj Gori, posjetile 24 kompanije.

Kako se navodi na zvaničnom sajtu o istraživanju nafte i gasa u Crnj Gori, brojne naftne kompanije su pokazale interesovanje za pristup podacima istraživanja u bliskoj budućnosti.

Sobu sa podacima su prema posljednjem ažuriranju podataka, koje je obavljeno u utorak, posjetile američke naftne kompanije Noble energy, ExxonMobil, Anadarko Petroleum Corporation, Marathon Oil, kao i Edison i Eni iz Italije.

Pristup podacima su imale i tri britanske naftne kompanije - JX Nippon Oil & Energy Corporation, Hess Corporation, Sterling energy, kao i Hellenic petroleum i Energean Oil & Gas iz Grčke.

Sobu su posjetile i Woodside energy i Adx energy iz Australije, zatim njemačke kompanije Wintershall i Rwe Dea Ag, ruski Novatek, hrvatska Ina, francuski Total i Naftna industrija Srbije (NIS).

Interesovanje su pokazale i Statoil iz Norveške, Petroceltic iz Irske, Romgaz iz Rumunije, Repsol iz Španije i Galp energia iz Portugalije.

Soba sa podacima je poseban radni prostor koji je zvanično otvoren u oktobru 2011, a uključuje specijalizovanu hardversku i softversku podršku za pristup podacima istraživanja nafte i gasa.

Raspoloživi podaci uključuju sve prikupljene, obrađene i interpretirane informacije o istraživanju nafte i gasa u podmorju i na kopnu Crne Gore.

Dio raspoloživih podataka je dostupan u obliku izvještaja, studija i elaborata o izvedenim istražnim radovima, rezultatima obrade i intrepretacije podataka.

Tender za istraživanje nafte i gasa u crnogorskom podmorju objavljen je u avgustu i otvoren je do februara naredne godine.

Vlada je donijela odluku o raspisivanju tendera za 13 blokova u crnogorskom podmorju, a radi se o površini od oko 3.000 kilometara kvadratnih.

Na tenderu neće moći da učestvuju firme sa off shore destinacija, kao ni kompanije sa destinacija gdje poreski organi Crne Gore nemaju uspostavljenu pravnu saradnju i mogućnost pravne pomoći.

Bonus video: