Skupština ruši takse za telefonske kartice i kablovsku

"Ukidanjem cjelokupne takse oslobodili bismo se najnepravednijeg fiskalnog nameta u našem poreskom sistemu", rekao je Šehović
51 pregleda 36 komentar(a)
Ažurirano: 30.11.2013. 11:29h

Dio vlasti Socijaldemokratska partija, uz opoziciju, neće podržati predlog Vlade da i naredne godine važe takse kojim se građanima uzima po euro mjesečno za telefonske kartice i kablovsku televiziju.

Vlada Mila Đukanovića je predložila Skupštini izmjene Zakona o taksama kojim bi ukinuli taksu za brojila za struju, ali bi zadržali veći dio nameta “euro po euro”.

“SDP će tražiti ukidanje cjelokupne takse “euro po euro”, kako na električna brojila, tako i na SIM kartice i kablovsku televiziju”, ponovio je poslanik SDP-a Damir Šehović.

Opozicija je bila protiv uvođenja tog nameta građanima u julu prošle godine, a usvojila ga je skupštinska vladajuća većina DPS-SDP. Od tada do oktobra ove godine građanima je uzeto 14 miliona. U Demokratskom frontu, SNP-u i Pozitivnoj su ponovili da neće podržati takse.

Na konstataciju da ministri SDP-a nisu glasali protiv predloga Vlade o taksama, Šehović je odgovorio da su oni "ukazali na nepravednost takse euro po euro"

On je naglasio da SDP bira naplatu nespornog, a lako naplativog poreskog duga koji je italijanski A2A napravio u EPCG umjesto dalje naplate nesistemske i nepravedne takse. A2A upravlja većinski državnom EPCG.

"To je logičnije zbog jasne zakonske obaveze, poštenije i socijalno odgovornije prema poreskim obveznicima. S obzirom da će gubitak prihoda budžeta po osnovu ukidanja takse "euro po euro" biti višestruko nadomješten naplatom duga od EPCG i očekivanim fiskalnim efektima od niza drugih zakona, koje je Ministarstvo finansija s pravom predložilo, stiče se utisak da više apsolutno nema valjanog razloga da postoji”, ocijenio je Šehović.

Na konstataciju da ministri SDP-a nisu glasali protiv predloga Vlade o taksama, Šehović je odgovorio da su oni "ukazali na nepravednost takse euro po euro", pa će "zahtjev poslaničkog kluba SDP-a za njenim ukidanjem u parlamentu biti samo nastavak jedinstvene politike u ovoj oblasti".

Na pitanje da li bi SDP, ukoliko DPS predloži da takse na telefonske kartice i kablovsku televiziju naplaćuju iznad određenog iznosa, pristao da važe i iduće godine, Šehović je odgovorio da ne vjeruje da će to neko formalno predložiti jer ne bi bilo dobro iz više razloga.

"Jedan od najvažnijih je taj što bi u suštini troškovi primjene ovog rješenja bili približno jednaki prihodima koje bi država imala po tom osnovu. Ovo iz razloga što bi troškovi sa kojima bi se morali suočiti operateri da bi izdvojili one potrošače na koje bi se eventualno ta taksa odnosila, a koji bi u konačnom bili prevaljeni na krajnje potrošače, bili približno jednaki očekivanim budžetskim prihodima, što u konačnom pomenuto rješenje čini neracionalnim", ukazao je Šehović.

Galerija

Bonus video: