Cicmil novi stečajni upravnik Boksita

Dosadašnji stečajni upravnik Veljko Rakočević je rekao “Vijestima” da je sa te dužnosti razriješen na lični zahtjev jer nije u mogućnosti da sačuva stečajnu masu
88 pregleda 0 komentar(a)
Boksiti, Foto: Ivan Petrušić
Boksiti, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 29.11.2013. 20:25h

Novi stečajni upravnik nikšićkih Rudnika boksita je Zdravko Cicmil, stečajni upravnik Vektre Montenegro.

Dosadašnji stečajni upravnik Veljko Rakočević je rekao “Vijestima” da je sa te dužnosti razriješen na lični zahtjev jer nije u mogućnosti da sačuva stečajnu masu.

"Zakon o stečaju nije fleksibilan i moramo se njega strogo pridržavati, a prema računici koju sam izveo na osnovu ugovora sa Mađarima, proizvodna i prodajna cijena rude je približno ista, tako da nijesam u mogućnosti da obezbijedim platu za sve zaposlene, a da ne ugrozim stečajnu masu. Uostalom, vrijeme je majstorsko rešeto", kazao je Rakočević.

Prema njegovoj računici, ugovor sa Mađarima dovoljan je za isplatu zarada za 55 radnika. On je rekao da je o ostavci “mejlom obavijestio Sindikat radnika koji je ranije saopštio da sam nepoželjan”.

Ilija Đilas, predsjednik Sindikata radnika, nije želio da komentariše ostavku Rakočevića, već je istakao da će iduće sedmice razgovarati sa novim stečajnim upravnikom da bi se proizvodnja što prije pokrenula, a radnici uposlili.

“Pored Mađara, ima još kupaca koji su zainteresovani za našu rudu što će biti dovoljno da svih 310 radnika prima zaradu naredna tri mjeseca, dok Privredni sud ne pokuša da nađe strateškog partnera koji će preuzeti Boksite“, ocijenio je Đilas. Boksitima je stečaj uveden 19. novembra zbog duga od 1,59 miliona CKB-u.

Predstavnici sindikata su razgovarali sa ministrom ekonomije Vladimirom Kavarićem koji je kazao da će nastojati da se obezbijedi socijalni program za prekobrojne, mada za sada nema novca.

Bonus video: