Centralna banka: Inflacija u narednoj godini od 0,4 odsto do 3,3 odsto

Savjet CBCG je na današnjoj sjednici usvojio Izvještaj o kretanju cijena za treći kvartal ove godine
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.11.2013. 17:30h

Inflacija u Crnoj Gori bi u narednoj godini, prema modelskoj procjeni, trebalo da se kreće u rasponu od 0,4 odsto do 3,3 odsto, saopšteno je iz Centralne banke (CBCG). Savjet CBCG je na današnjoj sjednici usvojio Izvještaj o kretanju cijena za treći kvartal ove godine u kojem je konstatovano da je inflacija, mjerena potrošačkim cijenama, u septembru u odnosu na decembar prošle godine iznosila 1,1 odsto.„Prema modelskoj procjeni očekuje se da će se inflacija tokom naredne godine kretati u rasponu od 0,4 odsto do 3,3 odsto, dok je ekspertska procjena da će se inflacija kretati od jedan odsto do tri odsto”, precizirali su iz CBCG. Savjet je ocijenio da su u Crnoj Gori prisutni rizici u dijelu visokog nivoa nelikvidnosti realnog sektora, visokih kamatnih stopa i sporog oporavka ekonomija zemalja sa kojima država ima najveći obim spoljnotrgovinske razmjene.

Savjet je usvojio Makroekonomski izvještaj za treći kvartal, u kojem je konstatovao da je u tom periodu ostvaren značajan ekonomski rast koji je u velikoj mjeri rezultat jednokratnih faktora - niske osnovice iz prošle godine i visokih stopa rasta pojedinih sektora koje nijesu dugoročno održive. „Za devet mjeseci ove godine došlo je do rasta industrijske proizvodnje, građevinarstva, šumarstva, trgovine na malo, kao i većine segmenata u sektoru saobraćaja”, navodi se u saopštenju. Iz CBCG su naveli da ohrabruje i značajan porast izvoza i smanjenje uvoza, što je doprinijelo smanjenju deficita tekućeg računa. Stanje u bankarskom sistemu je, kako su ocijenili, stabilno, iako je i dalje prisutan problem visokog nivoa loše aktive. „Rizici su prisutni i u ostalim segmentima privrede, a posebno u dijelu visokog nivoa nelikvidnosti realnog sektora”, rekli su iz CBCG. Savjet je usvojio i Finansijski plan CBCG za narednu godinu sa planom investicija, novčanih tokova i javnih nabavki. Planom je predviđeno ostvarenje ukupnih prihoda u iznosu od 9,95 miliona EUR i izvršenje rashoda u iznosu od 9,21 miliona EUR, uz nastavak sprovođenja mjera interne ekonomije i aktivan odnos u upravljanju međunarodnim rezerervama.„Plan za narednu godinu je pripremljen na osnovu projekcije ostvarivanja prihoda i izvršavanja rashoda u narednoj godini, kao i izvršenja finansijskog plana CBCG za devet mjeseci ove godine u kojem je evidentirano smanjenje troškova poslovanja u odnosu na planirane”, dodaje se u saopštenju. Smanjenje tih troškova je, kako su objasnili, rezultat sprovedenih brojnih i kontinuiranih mjera štednje – racionalizacije administartivnih i operativnih troškova poslovanja. Savjet je donio i odluku o izmjenama i dopunama Odluke o minimalnim standardima za upravljanje kreditnim rizikom u bankama kojom se banke obavezuju da razviju i usvoje sveobuhvatne strategije za postupanje sa nekvalitetnim kreditima za period do 2017. godine.„Banke se obavezuju i da utvrde godišnje operativne ciljeve vezane za smanjenje nivoa nekvalitetnih kredita i da dostave kvartalne izvještaje o njihovoj realizaciji. Primjenom te odluke podstiče se novi sveobuhvatan pristup u rješavanju problema nekvalitetnih kredita u bankama”, kazali su iz CBCG.

„Pored finansijskih institucija, u finansijskom restrukturiranju mogu učestvovati i svi drugi domaći i strani povjerioci dužnika, uključujući i strane banke”

Bonus video: