Lakićević: Patriotizam se mjeri plaćanjem poreza

"Cilj Poreske uprave su podizanje nivoa fiskalne discipline u Crnoj Gori, veća naplata budžetskih prihoda, snaženje naših kapaciteta i jačanje međunarodne saradnje"
50 pregleda 3 komentar(a)
Milan Lakićević, Foto: Luka Zeković
Milan Lakićević, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 29.11.2013. 14:45h

Patriotizam se mjeri izmirenjem poreskih obaveza, ali nivo fiskalne discipline još nije na zadovoljavajućem nivou u Crnoj Gori, ocijenio je direktor Poreske uprave, Milan Lakićević.

Prema njegovim riječima, niski porezi su instrument privlačenja stranih investitora, ali Crna Gora zemlja nije poreski raj za of šor kompanije.

"Cilj Poreske uprave su podizanje nivoa fiskalne discipline u Crnoj Gori, veća naplata budžetskih prihoda, snaženje naših kapaciteta i jačanje međunarodne saradnje", rekao je Lakićević drugog dana konferencije Ekonomija Crne Gore - Saradnjom do prosperiteta koju u hotelu Splendid organizuje Privredna komora (PKCG).

On je kazao da će harmonizacija posebno direktnih poreza sa EU biti politički osjetljivo pitanje, navodeći da se pet direktiva odnose na direktne poreze.

Direktor Poreske uprave Srbije, Ivan Simič naveo je da se ta zemlja trudi da olakša obveznicima da ispunjavaju svoje poreske obaveze, između ostalog i elektronskim putem.

"Region mnogo zaostaje za EU u elektronskom poslovanju i u narednih deset godina moramo na tome da radimo. Cilj koji imamo u Srbiji je Poreska uprava bez papira. Previše smo u formalizmu, obrascima koji otežavajuobveznicima ispunjavanje obaveza", kazao je Simič.

On u regionu vidi prostor za saradnju na dovođenju poreskih uprava na isti nivo.

Predsjednik Borda direktora Jadranskog brodogradilišta, Stanko Zloković, rekao je da 21. vijek razdoblje globalne konkurentnosti.

"Nacionalni prosperitet se ne nasljeđuje nego stvara i cilj liberalne politike Crne Gore je da privuče što više investitora. Strane direktne investicije su doprinos razvoju ali ne smiju da budu jedino rješenje. Fokus ekonomske politike mora da bude povećanje konkurentnosti domaće privrede", poručio je Zloković.

On je naveo da bi tome, između ostalog, doprinijelo i donošenje novog Zakona o radu koji bi olakšao zapošljavanje i otpuštanje radnika.

Zloković je govorio i o potrebi boljeg povezivanja nauke i privrede, jer prema njegovim riječima one ne sarađuju dovoljno na konkretnim projektima.

"Saradnja je odgovor na svaki izazov i samo saradnja daje konkretne rezultate", zaključio je Zloković.

Bonus video: