Radnici nikšićkog Montavar inženjeringa kreću sa jednosatnim protestima

Radnici zahtijevaju isplatu zaostalih zarada i pokretanje proizvodnje
0 komentar(a)
Montavar inženjeringa, Foto: Ivan Petrušić
Montavar inženjeringa, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 29.11.2013. 13:40h

Radnici nikšićkog Montavar inženjeringa, njih 104, koji su 25.novembra počeli sa štrajkom, u srijedu, 4.decembra, kreću sa jednosatnim protestima ispred zgrade Opštine, od deset do 11 časova, ukoliko im se do tada ne obrati niko od nadležnih.

Radnici zahtijevaju rješavanje pravnog statusa, isplatu zaostalih zarada, povezivanje radnog staža i pokretanje proizvodnje. Prema riječima predsjednika Štrajkačkog odbora Spasoja Jakića na njihove dopise nijesu odgovorili ni ministar ekonomije Vladimir Kavarić, ni predsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović, samo ih je, posredstvom koordinatora Regije za Nikšić, Plužine, Šavnik i Žabljak Branka Gardaševića primio potpredsjednik Opštine Dragan Perović koji im je obećao pomoć da stupe u kontakt sa ministrom Kavarićem.

“Pokušali smo da razgovaramo sa direktorom Nikolom Furundžićem ali nam se ne javlja na telefon niti dolazi na posao. Fabrika je veoma dobro opremljena i godinama smo bili veoma konkurentni i prisutni na inostranom tržištu.

Na crnogorskom tržištu bilo je svega pet odsto naših proizvoda dok smo ostalo izvozili. Sada smo odjednom došli u situaciju da već godinu dana nijesmo napravili ništa, nikakav pravi posao nije došao kod nas“, kazao je Jakić.

Podsjetio je da je odlaskom Montavar metalca u dobrovoljnu likvidaciju i formiranjem novog preduzeća, Metalna montavar inženjering, u Metalcu ostalo četvoro-petoro zaposlenih, dok su ostali prešli u novoosnovanu firmu koja nema nikakve imovine.

“Sa razlogom ili ne strepimo od stečaja i da ćemo ostati na ulici bez ičega. Zadnju platu, i to pola majske, primili smo prije dva mjeseca, a radni staž nam nije uplaćen oko dvije i po godine prije. Naš primarni zahtjev je isplata zarada jer naše porodice više nemaju od čega da žive. Ranije smo imali obećanja od Furundžića da će doći veliki poslovi, ali ostala su samo obećanja. Furundžić je sada vlasnik firme i imali smo nadu jer zašto bi neko kupio firmu ako nije imao plan da tu nešto radi.

Firma je dobila kredita u iznosu od milion i po da bi se pokrenula proizvodnju i rješili probleme. Ništa od toga nije urađeno“, kazao je Jakić. Metalac je 2004. godine za 450.000 eura prodat mariborskoj firmi Metalna Nova, vlasništvo Gorana Mladenovića, i naziv preduzeća je promijenjen u Montavar Metalac. Prošle godine Mladenović je prodao matičnu firmu, a pod okriljem Metalca formirao novu Metalna Montavar inženjering.

Kroz postupak dobrovoljne likvidacije u septembru prošle godine otpustio je 29 radnika, zbog čega su oni organizovali proteste i blokade ulaza u preduzeće tražeći isplatu otpremnina. Iste su prekinuli potpisivanje sporazuma o isplati otpremnina.

Prvu ratu u iznosu od po 4.000 eura dobili su 8.jula, a druga rata od 6.700 je trebalo da im bude isplaćena 21.septembra. Prošlog mjeseca su, zbog neisplaćenog drugog dijela otpremnina, ponovo krenuli sa protestima, ali su nakon razgovora sa direktorom Investiciono razvojnog fonda (IRF) Predragom Počekom odlučili da pričekaju sa radikalizacijom protesta i još jednom šansu daju razgovorima.

Radnici koji su ostali da rade u Montavar inženjeringu, a koji od ponedjeljka štrajkuju, kazali su da su u jako teškoj ekonomskoj situaciji, da su pojedinima čak i struju isključili, i da ima određen broj zaposlenih koji je pred penzijom. „Sramota ovo što se radi“, kazali su radnici.

Bonus video: